[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (98)

990 回覆
6 Like 4 Dislike
換咗xt-5用住先 之後想轉xpro咪trade咗舊機
差價啲錢當租機用其實幾抵
冇錯啊
明明黃斑對焦都無玩部偽旁軸機都玩得咁開心
糾正返 旁軸唔一定=黃班
好多p&s 機都係旁軸但唔係疊影對焦
So call 同鏡頭有連動測到距離都算係
x100果種光電混合有埋測距meter算係旁軸
不過用開旁軸機果d其實都少望個rf

利申:手頭上有部M11p 同MA
x100vi係玩得幾開心~
旁軸係唔一定要黃斑
鐘意既話instax都可以當係旁軸添
Instax 咁多部 的確係有旁軸
除左富士 Polaroid 風琴機就係沿用旁軸取景
唔係你所謂當 因為的而且確係
其他牌指什至連單反 雙反型既都有
數碼機 用touch AF 已經無黃斑的必要
有冇人同時擁有X-H2 同X-T5? 有聽講過X-H2 高ISO 表現係好過X-T5, 就算塊CMOS 係一樣。
其實大多數「傳統」旁軸機用家都係會玩估焦多
有冇af 根本唔成問題/ 應該話比af 更準確快捷
不過第一次聽到有人話用黃班玩好開心
旁軸係一定黃斑 冇黃斑係叫旁軸樣
黃班只係常見旁軸相機連動對焦方法其中一種
而有冇連動對焦對係唔係旁軸機唔成主要因素

黃班只係連動對焦系統其中一種
一百年前1916年已經有第一款連動測距旁軸機
Kodak No. 3A Autographic 係用連動對焦
用兩塊裂像對焦玻璃黎呈現對焦效果
而岩岩好100年前1924年 世界上第一步旁軸測距儀
Kodak Pocket Ranger Finder 面世
(連名都話你知叫旁軸)
都係用裂像對焦模式 東德前蘇聯Kiev,Zeiss… 果d
都出過非黃班連動對焦旁軸相機
打後發展到黃班其實分別不大
只係旁軸機身size 可以縮細
Fun fact: 除左黃班仲有藍班紅班同黑班
不過對你黎講可能唔夠「旁軸」

至於有好多種旁軸rf都冇聯動對焦
Leica 自己m系都有部Leica m1冇黃班對焦既rf
曾經都炒過好hit 既 Rollei 35 都一樣係rf
去到好後期先出xf35帶聯動 不過都係拎黎玩估焦

其實旁軸係好大路
你個VIEWFINDER擺左係鏡頭側邊 有取景框線
Vf 同鏡頭Parallel(so call視差) 已經係叫旁軸
至於點解黃班成為左對旁軸機定義既分水嶺
真係多得d 19 content farm 同星際肥花二手佬
好多「傻瓜機」其實都係旁軸 連富士即棄果部都算係
(人人都係食神) 人人都話黃班好玩
你去我果幾個奶post rf爬下文
大多數用家都係玩估焦睇景深尺
用熟左根本好用過af 100倍又快又準
班街拍大師多數都係放係心口唔係擺上個頭影相
條友真係唔識架果班先會話旁軸機主力玩黃班…
(雖然有時都會用下但多數呻黃班難用唔好玩)
如果問個rf窗 最大功能我可以答係襯衫用

最後講返x100個光電混合rf
其實係fulfill 晒通稱旁軸相機既要求
Rf窗,鏡頭框線,測距儀,對焦鏡頭連動
混合埋實景Ar咁係個Rf窗 show 晒出黎
某程度上比黃班連動更易睇同好玩
講緊其實係半世紀裡面rf 連動對焦系統一大進步
其實Leica廿年前都嘗試係minilux 度整個類Ar rf
最後因為電子投術太廢無疾而終 (到而家都係)

(Meanwhile而家難買x100講ed只會吸仇恨值 ~唔想洗板睇下有冇人想討論落去傾下器材過我個Leica post 講下都得 )
GMT+9 放幾曰假好撚悶
https://youtu.be/KdlKRdUpvP8?si=TcuEx3zZxA_54jkU

ZF + 手動鏡 > 富士AF
笑死
你都幾kam
比著我拎部instax就唔夠膽同人講我玩緊旁軸機啦
Leica M1唔係旁軸相機嚟
你都識講旁軸正名叫聯動測距系統
M1直頭冇測距功能
Xpro X100哩啲都只可叫RF機
納唔到入旁軸
Xpro x100 哩啲都唔可以叫RF機

乎合哩個情況咪旁軸

同樣到有稜鏡有反光鏡嘅先可以叫單反
首先再次重申連動測距同旁軸並沒有“等同”意思
而我都冇講過「旁軸正名叫聯動測距系統」

你既描述已經錯左
連動測距並非判斷相機係唔係“旁軸”相機嘅依據
只要取景光軸於攝影鏡頭光軸旁邊 兩條光軸獨立
唔係同一條軸但彼此平行就定義做“旁軸”相機
連動測距係一種系統(主要為對焦)
聯動測距用法就條對焦聯動
旁軸唔一定都有呢個功能
所以話富士部即棄相機都叫旁軸
只係冇連動對焦功能( 近距離已經超焦距)

一般人就係stereotype 左旁軸要有連動對焦(黃班)
至於x100vi其實真係有連動對焦
只係唔係機械式黃班果種
係用lidar 激光測距 再配合埋cmos 個af
經過運算後ar 投影個actual focus point 去rf
有光學有電子 所以簡稱光電混合旁軸機
你說的沒錯

其實用呢個倒子幾好
Leica M加個Visoflex 變單反系統旁軸
個聯動對焦變左無用
不過你唔可以話佢唔係旁軸機
而Leica M 都照樣可以用到旁軸rf 框線測距
所以佢係一部單反對焦系統既旁軸機
咁係你自卑姐
有d人先天不足
要靠部相機先有虛榮感
Your face your fate
正常都唔會有人問你既
見到你都掉頭走
你講得啱
裝咗Visoflex係Skip咗佢個連動測距改做單反
本身單反都由旁軸作基礎改變而成
單反改做旁軸你就叻仔喇
XPro X100個對焦測距同XT XH冇分別
都係同一類嘢嚟

奶就數碼菲林都旁軸
但都改變唔到個本質係旁軸機
我舉呢個例子就係想講個visoflex
只係用作對焦系統 正如聯動對焦一樣
唔會因為個對焦系統改變到相機係唔係旁軸既性質
而當你單反上個八妹眼鏡版
你都可以當佢係有旁軸功能既單反
不過佢本質係都唔會改變
但都改變唔到X100 Xpro唔係旁軸嘅本質
純粹將觀景窗由中間搬咗去左上角
測距對焦原理同XT XH一樣
富士哩邊拉蛇係咪唔會過嚟
佢過到嚟又屌晒全世界 冇得傾落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞