[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (98)

990 回覆
6 Like 4 Dislike
係啊ching,所以我都唔明點解會有人拎部z6ii嚟比。8 bit一做color grading就
影相多,xt5係好啲,如果想玩下拍片,xh2都仲係比xt5好。

玩fujifilm係咪就係玩佢啲轉盤,兩睇啦,我係由X-E2年代開始玩起,初初玩係幾過癮嘅,但耐咗只係覺得gimmick。而且fujifilm堆新鏡,外觀設計都偏向modern,配落xt/xpro機身,會有啲九唔搭八。舊鏡外觀就復古啲,但光學設計用落40mp sensor,你接受到image quality咪無問題咯。

鏡我有原廠23.4、35.4、56.2、90.8、50140.8同福仔23.2,買咗xh2s部xpro3就入咗冷宮,係有時拎嚟搭福仔枝23.2過下手癮
想補支35mm-50mm焦段嘅自動鏡,請問有冇推薦?
Nlog 仲要好難用 z8我都有 但唔會用黎拍片
個陣就係因為35.4 食唔哂40mp 忍痛賣機 而家x100vi 有40mp 食得住又入返富賤坑
難用喺因為? 認真,未玩過Nikon,有考慮過買部Z8玩吓,話晒係萬能插(本身有堆A mount CZ鏡,唔想放但又唔想上Sony A7,不過可能等埋S1II先再算,因為用開GH6覺得幾就手)。
Nlog藍色死症好難玩 要較得靚點都要用nraw 但咁鬼大好難常用 同埋dr比同級差1-2ev 高光好易死
你手上嗰D鏡建議你都係放咗佢就算有個mount裝到上Z8佢嘅速度仲衰過富士,因為佢啲玻璃太重推唔郁
同級係指sony a9、canon r5? 藍色問題聽唔少,dr就好少聽過。

反而想知ching點睇S1h?
係,除咗枝sal50f14z係ssm motor叫做快啲,其他都
呢部機好多人都用緊,尤其是細Production Netflix係指定最基本要求入門嘅電影機Sony A7全部冇資格

你攞香港嘅使用率一定係好低,不過人哋美國基本上係指定標準嚟

對焦你預咗係手動AF幫唔到啲乜除非你攞DJI嗰套雷射對焦系統
Haoge Metal Lens Hood (LH-X200W) 做緊$520 算唔算合理價
好撚貴
睇嚟香港買呢啲配件都好唔抵
又有發怖會真係出xt50?
好似傳gfx 100sII, why not both
出xpro 未
指sony同p記啲機

未用過S1H ,S52就有 如果你唔在意AF 同果凍 其實係幾抵玩
大陸野,tb 啦
依加反而考慮緊h&y circular magnetic hd filter kit 呢set嘢
支新zoom lens呢
S52果凍好差? 我以為係一般FF嘅表現。咁始終唔係global shutter,又要拍高像素真係好難避免
放左個magnetic filter 上去部相機之後,會detect你裝左conversion lens
我見呢款寫住專俾x100v用 唔計有埋filter玩 而且又包Lens Hood 好似幾抵咁
我係用100v呀
影響唔大嘅 我之前都用過 不過覺得佢sense 到我裝concersion lens 有啲礙眼
不過之後tb 左個haoge, 加protector
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞