[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (98)

944 回覆
5 Like 4 Dislike
置頂問題1:點解唔買行貨?
1. 香港代理藍到黑
快圖美老細 中港照相器材主席兒子孫道熙公開撐警開槍
https://lih.kg/1614543
2. 代理維修重差過深圳手工
3. 行貨食水深又服務差
4. 代理啲每月優惠當消費者係戇鳩

置頂問題2:水貨壞咗點樣維修?
水貨壞咗都可以拎返港行維修
收費等同你行貨過保
亦因為港行維修實在太廢 武肺之前有唔少人索性拎返大陸整 乾手淨腳
最緊要買嗰陣check真啲

置頂問題3:邊度買水貨?
呢類問題一律冇答案,或者轉個方式問可能會有巴打肯答啦

轉載: 余光中飛舞巴打分享既買機check機注意事項
BODY篇
驗屍級:開包裝前睇封條有冇開過,入電前check機身(包括sensor)有冇花痕,睇粒電金屬位有冇刮痕,開機後試晒所有掣同touch screen有冇反應,影相拍片基本功能,閃光燈,影一黑一白相睇evf/lcd mon有冇光點死點,光圈收到F22影白紙睇sensor有冇塵(如果冇白紙就set兩三秒快門影白燈/光管,一邊搖下部機),再嚴謹啲可以對埋evf/lcd mon嘅色tone一唔一致
做齊以上動作九成sales會黑你面

鏡頭篇
鏡頭包裝冇封條,但如果你開之前未有人開過嘅話,裝鏡頭個膠袋會係好少摺痕,相反如果有開過再包返好,通常個袋會皺晒,當然呢一點唔代表枝鏡有問題,可能只係有人開過嚟睇而唔合眼緣
同樣要check鏡身有冇花痕,有花唔影響成像但影響二手價,有時啲油漆油得唔好都會有啲痕,35.4個遮光罩通常油得差,唔好太介懷
轉下啲變焦環對焦環光圈環暢唔暢順(我買16-55時就試過擰到去55位唔暢順),另外,唔同model嘅鏡啲轉環阻力唔一樣,例如35/2光圈環比較緊同埋分段清晰,但56.2就會相對鬆,唔代表後者有問題,完美主義者會睇埋光圈環數字個刻度對唔對得準,但都係嗰句唔好太介懷
最重要係check鏡片,開電筒照入去,睇下鏡片有冇花有冇霉(之前見過一枝係入面嘅鏡片有撻漬),睇埋有冇塵,冇就最好,但有塵其實都冇乜問題,心理影響大過實際影響
反光咁睇一睇前玉同後玉鍍膜有冇問題,有花好容易睇得出,新鏡既鍍膜應該係完整冇花嘅某一兩種顏色嘅反光,再睇有冇漬有冇刮痕有冇指紋,有嘅話建議直接睇下一枝,無謂自己抹(老手可以無視呢句),如果得返一枝而你又急切要買就叫個sales抹下佢,抹得走而鏡片冇花就冇問題
做齊以上步驟可以插落部機度,轉下對焦環(MF)同光圈環有冇反應,試下對焦暢唔暢順,開關防震各影一張相睇下個防震work唔work

都講咗咁多唔爭在講埋驗屍級:如果懷疑鏡片入面嘅塵大到會影響成像,光圈收到F22影白紙睇下有冇影響,但其實買新鏡見到非常大粒嘅塵一般人都會直接pass,所以未必需要做呢個test
影張相睇下會唔會某一邊或者某一角明顯異常鬆矇,呢一點同光圈大小無關,收細光圈之後情況一樣嘅話就可能係光軸偏移問題(有興趣自己google光軸偏移睇相,但呢個情況極少出現喺新鏡,二手鏡就要留意)

收到最細光圈睇下光圈葉有冇油,同樣新鏡都少見會有
如果係用單反機,買單反鏡要留意走焦問題,無反因為結構唔同所以一般冇問題,有嘅話都係個別型號問題(例如Canon枝RF小白),富士鏡暫時冇呢個問題但如果以後有新model都要留意
再嚴謹啲影張散景有燈嘅相,睇下個波點有冇問題,個波點反映鏡片狀態,例如鏡片裂咗嘅話個波點都會有裂痕,鏡片有明顯嘅塵個波點一樣有塵,一言難盡,總之理想狀態係個波點係實心嘅一個圓(或者橢圓,冇關係),新鏡一般冇問題

sorry for 1999,最後一句,買新鏡其實都唔使驗屍咁驗,我而家通常都係望一望鏡片冇問題就畀錢
GFX100S 有無邊枝GF鏡頭 OR EF 鏡建議玩
有無巴打用緊XT2
想問下巴打點解xf16.4個二手價咁抵?
因為焦距太唔常用?
50 3.5 掃街一流
搵支2手sigma 18-50mm 都咁難
因為支13 1.4 viltrox 又sharp 又平,sigma 又有16mm 仲要2300 買到
而家唔怕等x100vi網購有冇平台可以直送香港?
16.4 係.4軍團最sharp果支 焦段冷門姐
1.4 好撚soft wor, 收到去f4 先叫睇得下,兩支我都有,viltrox 13mm 1.4已好撚sharp. sigma 16 比較差係最近對焦唔夠原廠16
剩係計一代可能係 但二代最sharp係18.4
屌 睇錯野 無視我
有筆直就gf55
等兩年9000 入手好過,你睇下gf 80 就知
邊度難

不過sigma 56mm 定焦先少貨
唯卓支13 有兩個問題 一係影日出日落時會有flare同某個位會有粒光點 二係慧差都幾勁 不過個價錢黎講冇得輸
GF20-35 & 所有GF定焦
我兩年前15k入
gfx 真係少眾,重點係冇文青同女女玩
咁姐係其實16.4原廠值得一收?二手2k5好吸引
因為都鐘意影境影星
影星不如viltrox 13mm, 又平好多,btw我自己支16mm 都好想放出去如果2600 有人收都好,連金屬方hood
影星13 好D 因為16 唔太夠wide
謝謝ching
呢枝好抵
二手四千上下就有
今日聽到有路人話想買x100
因為 “好睇 輕 用來影雀仔 唔洗拎果啲大機

所以marketing 真係好重要
實際影成點反而唔重要
佢可能用黎影佢下面隻雀仔啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞