[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (98)

944 回覆
5 Like 4 Dislike
可能係依到位巴打,$16.5k嗰位,講野個tone有啲似
拎部50r做icebreaker明明幾work
我覺得50r應該賣得一般同冇下代
根據上次個訪談佢地偏向係GFX用PSAM同50MP依家太普通,普通FF都50MP
最好試吓上手先
佢個最短對焦距離有成55cm
我自己就用得好唔順手
另外呢支個色彩同立體感都同45有差別
我個人建議45好啲 二手都只係差1-2k

GF細光圈定焦鏡全部都係質素行先 好著重色彩同立體感 加埋已經跌到平 其實係最抵玩
23 / 30 / 45 / 63

大光圈黎講揀一支就得 110 / 80 / 55
如果淨係想J虛化不如用FF鏡 GF系列有獨特嘅透視感 當主體同背景係某一個比例上會好明顯 我個人覺得80 / 55 會比110更容易出現到 另外80都算係一個少見而ok好用嘅焦段
另外想講要適當咁收光圈 咁先易對到焦

變焦就冇乜好特別 方便用但覺得唔係好有特色 有需要先揀 我之後會想入支 20-35旅行/野外用

長焦真係重同唔夠遠 買咗都好少用 已清
賣得應該ok 只可惜50r出得太早 冇防震
用1億sensor係有少少overkill
如果唔驚嘈同慢,支63mm 都係好野黎的,影得中幅就講detail, 太大光圈,中焦位太少,太少detail show 到,影人就知我講咩。
其實如果可以出細部少少,加翻個IBIS 同X-T5隻mon, 應該大把人買

不過啲鏡都大支
1/4-5/4 去東京

有冇機會買到6 代?

除左去big cam

重有邊度?
同問,不過8月去,希望到時大貨少少
另外big cam係咪二手貨一個corner,全新貨一個corner?
驚到時唔識日文買咗二手
間間都講到明要抽冇得walk in難啲買到
反而樓上8月去嘅巴打可能到時已經有大貨到人人有得買
利申:3月28開售日到,預咗買唔到,但無所謂
承你貴言~咁我唔使特登去日本買
都祝你成功
我都問過當地朋友 重遲賣過香港

我聽到呆左
X2D隻size就差唔多
無計,吹到兩皮一部,落到16k就一窩風食炒,想再落都難。佢哋覺得舊個部V之前都16k。依家新呢部VI先16k覺得差唔多掛
日本係3月22限定版出貨,仲早過普通版
不過去日本買其實同香港買水貨差唔多價
28萬yen,係退埋稅先平啲
不過就算同價我都寧願比佢地原價賺好過香港食炒
新手用緊xs10配sigma 18-50,想問下咁多位師兄有冇咩推薦嘅stimulation見weekly太多選擇
63是好鏡 如果想買一支輕便GF鏡 我會推薦佢多過支50
不過我自己就揀左80 搭45 焦距太接近就唔買63

就算有大光圈 其實好多時都係用2.8-4 確保個主體全部中焦 由中焦位嘅極sharp慢慢fall off去全blur個效果好正

大光圈就可以喺影全身嘅距離 都做到呢個效果 因為要帶埋背景 所以我prefer 80/55多過支110
GF鏡係幾粗下 個環咁大 冇得搞
X100vi係咪今日搞珠
我都係28號到,希望執到部現貨,雖然都冇乜可能
聽日公佈結果
預咗冇會好啲
我預第一日行幾間都見唔到就唔特登去搵
到時咁啱執到部當bonus
反正要影相有大機唔爭在一時三刻買
有冇部機都係照咁旅行㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞