[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(362) asrock神板缺貨

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
問題你點出咗了,6管雙塔壓i7 帶k
當然另一問題係機箱風道同散熱膏有冇搽好
但係係尋日先第一次出現熱到咁嘅情況 我仲以為夠做…
本身都係得120 我玩helldivers 較全高無限制fps都係70幾-80幾

用緊依隻塔散
https://images.app.goo.gl/vaih35NG91thKWM96

閒置嘅時候粒u都係30幾度
聽日放假我再開機箱check一check
其實我無諗過要超頻 但都已經買咗 有無得點樣set去限制?
無關game玩嘅時候溫度都正常,個塔散應該裝得ok。不過都可以check吓風扇吹嘅方向係咪向機箱後面吹。你都睇返機箱啲風扇方向有無裝錯,啲風扇應該係要好似下面張相咁。
啲件都已經買到咁貴,我覺得限住佢又唔係一個好辦法。不如買個好啲嘅水冷裝落去。仲有講埋個機箱型號會好啲。
其實火牛用到1300w會唔會overkill?你同佢講你會keep住upgrade 部機?
1300W插多張4090都仲得
SET CEP先
然後降壓, B板而家都有得降, 因為14代U問題
係咪入window前去bio set 就得?

Btw有個問題 我用ssd 開機太快 我未撳到入bio已經入咗window 想問下係咪要狂spam f2
是呀我睇張卡用電已經要去到700 定唔知750w
風扇方向正確㗎 我坐係到都feel到啲熱風吹出嚟

所以諗緊佢會唔會係超緊頻 而降溫又唔夠 所以想睇下有無另外啲計仔 或者降壓再試吓

換件就未必得 事關依排都比較忙 如果自己搞到就盡搞
youtube大把片你睇啦ching
唔想搞咁多野, 一早就最簡單14500未算囉
又14700又K又F
呢個時勢用得K, 9成9都要用埋水冷
仲未計第日各類零件老化/夏天,溫度仲有得高
Sorry lo 電腦白痴 唔識嘢諗住用14700會好啲
如果唔轉水冷。你不如賣咗粒cpu佢,換返14500啦。keep 住咁高溫,你粒u都好快玩完。
有冇超頻你要自己check返。 同埋4090都係用450w,你張咩咭嚟?
有loading就爆似係裝得唔好,打機果陣u都係100w左右,正常雙塔冇可能壓唔到
係咪張膠紙未搣呀
一係就擺電腦個位擋左出風
講得誇張咗啲,不過見到你話張咭要700-750w真係破防。你睇完YouTube 點咗降頻先。最好拎張單出嚟睇返個散熱用咩牌子型號。黑色塔散好多牌子都有出,個樣好似但係效能未必一樣。
可能我理解錯 係張卡建議用750w以上嘅牛 因為計埋其他嘢至少都800以上 所以索性買大啲

今晚收工返去望下YouTube先
仲有update 吓motherboard 個bios,最好睇咗官網個說明書先,有a或者b字係尾嘅係測試版唔好用。
而家部機係 3700x + B450+DDR4
3200 Mhz C16 *2 +2060 super
想升級玩到apex 1440p low 穩240fps
有冇得就咁換張卡跑得郁 定要換晒
update最新bios跟住淘粒5700x3d tray換咗粒3700x,睇下夠唔夠fps,唔夠再諗換卡
請教下爸打們
筆直6k-13k 淨係打機用(lol /槍game)畫質高 部機靜 咩game都玩到下 至少用到5年 同埋要有wifi 有冇list可以參考下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞