[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(362) asrock神板缺貨

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
想問問外置hdd係咪買WD比較好?
上網睇話my passport 麻麻地,話Black系列好啲,但又有隻Mybook,啲價錢都差唔多咁係邊隻好啲,想買隻4TB
想問下係咪開機都會有relay?
我純粹係琴晚砌完開閂機冇聲但今日先有所以先擔心
追問一下火牛風扇開機轉咗一兩秒就停咗係咪正常?
冇乜load 火牛咪靜音mode唔轉
你係要2.5 or 3.5外置hdd?2.5就真係無乜好揀隨便seagate/wd買隻平平地硬食smr drive算,3.5既話就唔係好建議買my book/my passport呢啲因為4tb呢啲低容量型號入面都係用smr drive,慢啲壽命又差啲,寧願自己買隻wd purple wd43purz跟住再買個3.5外置盒裝入去用算,不過外置盒我無乜研究,淨係知千奇唔好買orico,火牛好垃圾hdd殺手嚟
反正部機正常用到就唔使擔心啦有風扇自動停轉功能既火牛都會開機轉一下之後無load就會自動停轉
唔該你先師兄,我後尾再睇下外置都幾煩,其實係因為我機箱冇線插多個HDD先想買外置,後尾諗返我買個大D,逐個逐個過D資料咪得所以都想買返個內置HDD夠,咁你推薦都係WD PURPLE會好D?4TB OR 6TB都得 1000內
機箱無線?機箱係睇有無位裝啫,線既話係火牛俾電,跟住sata線過data啫,你機箱有多個位裝hdd就可以裝多隻,你用緊乜箱?
用緊部機果陣有冇呢啲聲?冇就放心用啦
睇返仲有兩個位裝HDD呀,但我見好似冇哂插sata條線,定買HDD個陣會比埋
無線咪黃金/高登買, 主要有冇sata port
完全唔識咁我返去睇睇有冇位先,咁如果內置您地買邊隻?HDD爬文好似話東芝好啲?我而家wd 東芝都有隻,兩隻其實都用左好耐都冇事
你翻去check下機箱仲有無3.5hdd位,底板仲有無多個sata port,火牛仲有無多餘sata供電位先啦,你1000蚊左右budget夠買toshiba 8tb企業級,唔介意嘈啲既話都ok
https://www.price.com.hk/product.php?p=510645
好呀,唔該晒我就係見您話內置搵個盒裝左做外置都得,咁梗係買內置先,唔得咪轉
請問風冷有咩推薦呀,如果中高階既話。。。
係咪dh15 noctua 比較好?
新 d15 就出
唔 delay 既話
好耐冇掂PC, 想砌部機玩pc game, 有冇ching可以幫手睇下
打機target出到4k 60fps

1 x Intel® Core™ i7-14700KF BOX 聯強行貨
價錢:$2,970

1 x ASUS ROG STRIX B760-F GAMING WIFI DDR5 LGA 1700 ATX
價錢:$2,099

1 x [4月優惠]KLEVV Cras XR5 RGB 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000MHz C32
價錢:$899

1 x [4月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,099

1 x [4月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 4070 Ti SUPER WINDFORCE OC 16GB GDDR6X
價錢:$6,599

1 x MSI MAG A750GL 750W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$769

1 x Fractal Design North Black TG Dark Tint ATX - Charcoal Black
價錢:$1,020

1 x Cooler Master MasterLiquid PL240 FLUX ARGB 240mm CPU Liquid Cooler
價錢:$1,130

1 x [優惠]Be Quiet! Silent Wings Pro 4 120mm PWM Cooling Fan 三把優惠
價錢:$630

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $17,295
https://www.faroll.com/customize#NDk2Miw1MDcyLDU1NzksNTk2NSw2MzA5LDYzODMsNjY4OCw3NDQ0LDc3Mjk
香港買就利民ps120se $289
https://buymore.hk/shop/goods.php?id=33333
淘寶都得既話就酷里奧p60t性能版v3 239人仔
出咗先算好似已經delay咗幾年,衰過狼來了
隔離15k有4080super唔鐘意隻箱最多就補錢轉第二隻
https://www.faroll.com/product/8000/4amd-7800x-3d-32gb-ram-2tb-ssd-rtx-4080-super
會唔會太嘈?我見noctua 啲評價都好靜
手動set fan curve就靜,d15評價靜係因為佢廢,而家嗰堆新cooler雖然全速嘈但係勁好多,就算set到同d15一樣噪音都勁過d15又平過d15,d15咁多年既嘢都係時候淘汰
原來係咁,唔該埋土巴
咁想問下有咩水冷係耐用既推介,聽你地講通常一過保養就壞
你預用5年以上唔換一定係風冷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞