[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(362) asrock神板缺貨

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
當我無謂過
都幾肯定部冷氣一轉製冷
下面就一定熜

屌佢老母都on99
唔該師兄,想問下點解機尾風扇用Arctic P12 Slim PWM?因爲尺寸問題?
用返Jonsbo SL-120得唔得?
1. 請講低Budget
7K-8K

2. 電腦主要用途
打機 (主要黑沙+B4B)

3. 個人需求
玩以上遊戲你最低可接受嘅畫質(Ultra/高/中/低)? 最好高
最低可接受幾fps(60/144/240)? 60 都OK
如果你預計會玩新遊戲,想幾耐唔駛升級電腦硬件? 入到最低門檻就OK

4. 現在或將會使用mon的類型
解像度有分1080p, 2K(1440p), 4K(2160p)
更新頻率有分60Hz, 144Hz/165Hz, 240Hz, 360HZ
畫面比例有分 16:9, 21:9, 32:9
現有用緊應該係1080P 60HZ

主要打機睇下片多
希望可以有下面配置玩到順暢就得,

麻煩大家
---
9-11k

2. 電腦主要用途
打機/執相

3. 個人需求
玩以上遊戲你最低可接受嘅畫質(Ultra/高/中/低)? 高 144fps
如果你預計會玩新遊戲,想幾耐唔駛升級電腦硬件? 3年
想唔想超頻?散熱需求如何?使唔使靜過Dyson? 唔使超頻正常就得
有冇特定嘅牌子信仰?想唔想有華麗嘅RGB光效? 要有華麗嘅RGB

2K 27吋 180hz

其實本身睇中左呢條list

1 x Intel® Core™ i5-13400F BOX 聯強行貨
價錢:$1,589

1 x [4月優惠]Gigabyte B760M DS3H AX DDR4 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$949

1 x [4月優惠]Kingston Fury Beast 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16 (砌機減$100)
價錢:$749

1 x Gigabyte AORUS Gen4 5000E SSD 1TB (缺貨)
價錢:$569

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 4070 WINDFORCE OC 12GB GDDR6X
價錢:$4,699

1 x [缺貨]FSP HEXA 85+ PRO 750W 80 Plus Bronze ATX 3.0
價錢:$590

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x [推薦]Jonsbo TG-240 ARGB CPU Liquid Cooler - Black
價錢:$309

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $9,963
https://www.faroll.com/customize#MzMwNCw1MzY0LDYzODksNjM5Myw2NjI5LDY3MjksNjgyNSw3MzEy

但係想換下邊呢個機箱
https://www.faroll.com/product/6201/aitc-kingsman-gaming-cubic-tempered-glass-argb-micro-atx---pink

係咪直接將佢呢條list呢個機箱換左佢就得

如果想要RGB 係咪買多幾個風扇叫佢砌埋落去就得 有咩風扇好
咁就簡單
油二$8299 list
或者睇下AMD 7500F配4070super
咁砌法不如$8299 list

你用中低階CPU其實無乜必要用水冷
用風冷煩少樣

ARGB要有心機先整得好
如果俾人砌未必有理想效果
俾$80砌機同你開得著部機已經要還神

首先全機風扇要盡量用同款
同埋要考慮燈光控制方案
水冷要配合機箱空間
通常水冷裝係機頂就盡量塞滿佢
有360位就裝360,裝隻240上去就好似怪怪地
其他位置都要考慮進風方向
同埋呢堆野唔會平
一把扇可以幾百蚊
呢個價位整ARGB有d喧賓奪主
一係就淘d平扇慢慢玩下
15-18k

2. 電腦主要用途
打機/執相/剪片

3. 個人需求
玩以上遊戲你最低可接受嘅畫質(Ultra/高/中/低)? 高 144fps
如果你預計會玩新遊戲,想幾耐唔駛升級電腦硬件? 5年
想唔想超頻?散熱需求如何?使唔使靜過Dyson? 唔使超頻正常就得
有冇特定嘅牌子信仰?想唔想有華麗嘅RGB光效? 無

WQHD 34" 175Hz

其實本身睇中左呢條list

購物車
1 x [4月優惠]AMD 7600X BOX 及 7800X 3D Tray 減$100
-$100

1 x [4月優惠]AMD Ryzen™ 7 7800X3D Tray
$2,750

1 x [4月優惠]Gigabyte B650M AORUS ELITE AX ICE AM5 DDR5 Micro-ATX
$1,699

1 x [4月優惠]KLEVV Cras V RGB 48GB (2x24GB) DDR5 7600MHz C36
$1,899

1 x Samsung 990 Pro Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
$1,399

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 4070 Ti SUPER AERO OC 16GB GDDR6X
$7,299

1 x Seasonic Focus GX White Edition 850W 80 Plus Gold Full Modular
Seasonic
$1,099

1 x Jonsplus Z20 Micro-ATX - White
$480

總額:$16,425
對ram唔需要咁貴
打機32GB都夠
呢代AMD剩係用到6000MHz
還不如用6000C30
如果有錢剩就上4080s
如果Cooler用assassin 4有冇問題?
定係用水冷會比較好
冷氣,熱水爐呢啲用電用得勁嘅嘢最好有獨立電係電箱出嚟。唔想咁大搞作,用個ups拖版都係一個折衷辦法。你都可以試吓唔用拖版,直插牆身會唔會一樣。有機會換個好啲嘅防突波拖板就解決到。
Errr 冷氣係獨立電位黎
拖把係第二個插位出
廚房大掣有分 房冷氣 房電

附上老豆以前駁線手工藝圖一張
今晚我自己換一換中間條線睇下有無改變
硬係覺得條線有啲short circuit / compressor取電不足搞到電壓不穩
已經3/4

好恐怖條電線小心小心
我覺得啱先識咗冷氣
郁一郁呢條電線
另外一個電位拖把出電嘅電腦又重開
應該都short circuit 左
無啲大事我當自己贏左
HK terminal,啲人話佢貴。上一次問過佢啲零件有冇貨,佢都會提吓你有咩零件有機會有問題。雖然佢無貨所以無幫趁佢,但係感覺良好嘅。都係同其他公司一樣,有啲件平有啲件貴。叫做多個選擇啦。
嘩屌,都幾得人驚。前排回南天有冇跳制?條冷氣線長度又真係短咗啲嘅,最好改一改個制位去就條線啦。如果唔係專業嘅,俾返少少錢人賺好。冷氣機呢啲用電量大嘅嘢,真係有機會有問題。仲有你熄晒大制先好去搞,見你冷氣條線會搞到電腦。而家啲線都唔知搞成點。
我睇返係咪都係用amd 嗰條好啲 因為ddr5 ram 同埋cpu 係咪好啲

7500F明顯勁d
不過留意DDR5要去到6000C32先同D4 3200持平
對5600C46好似係預左玩手動超頻
但唔計ram整體都係7500F套裝好d
感謝你 我再做下功課先
78x3D風/水都可以
如果俾我就是但PA120應該夠壓
用風冷整少樣煩少樣
除非有心將風扇同水冷裝好裝滿
哦屌,睇返又話係紅底嚟。都唔知堅唔堅,當我無講過啦。
輕微爆咗budget你睇下得唔得,呢隻箱雖然係matx但係都好細隻,你睇睇o唔ok
因為長卡+atx牛既話後面風扇最多淨係可以裝薄扇,一係就唔裝後面風扇,一係就轉sfx牛但係貴好多,你可以考慮下
https://www.faroll.com/customize#NTA3Miw1MzQzLDYwNjQsNzA5MCw3MzEyLDczMTQsNzMxNCw3MzE2LDc3NjUsNzc4NSw3NzkwLDc3OTU
直上4080s happy好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞