[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(362) asrock神板缺貨

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
博唔博好
我自己經驗就正常無事
最多都係較唔會自動熄mon
HDR冇開 一開有時打機/yt
畫面好似近距離成支燈車埋去咁
15k夠砌14600k+4070ti s

1 x Intel® Core™ i5-14600K BOX 聯強行貨
價錢:$2,400

1 x ASUS ROG STRIX B760-I GAMING WIFI DDR5 LGA 1700 Mini-ITX
價錢:$1,760

1 x KLEVV Bolt V Series 32GB (2 x 16GB) DDR5 6400MHz C32
價錢:$899

1 x [4月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,169

1 x [4月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 4070 Ti SUPER WINDFORCE OC 16GB GDDR6X
價錢:$6,599

1 x Antec NeoECO Gold Modular Series NE850G M 850W 80 Plus Gold Fully Modular[附送12VHPWR線]
價錢:$760

1 x SSUPD Meshroom D small form factor case Mini-ITX - Charcoal Black
價錢:$899

1 x Thermalright Silver Soul 135 CPU Air Cooler - Black
價錢:$499

1 x Arctic P12 PWM PST Pressure-Otimised 120mm Case Fan
價錢:$77

1 x Noctua NF-A9 PWM chromax.Black.swap 92mm Premium Quiet Fan
價錢:$155

1 x Arctic P12 Slim PWM PST Pressure-Otimised 120mm Case Fan
價錢:$82

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $15,379
https://www.faroll.com/customize#MjkwMCwzNjYwLDQzMzQsNDQ4NSw1MDcyLDYwMTgsNjM4NCw3MjcxLDc0NDcsNzcyOSw3OTI4
咁樣砌抵啲
tray保養淨係可以搵代理,box可以直接搵amd,睇下保養方便啲對你嚟講值幾多錢
新strix cwt,loki+tuf長城
感覺atx3.0牛cwt穩陣過seasonic
試下youtube熄硬件加速?
個人覺得唔好搏啦前排香港天氣凍都死咗隻,香港咁既天氣都整得死隻牛,啲qc真係又唔係特別平,你要白色既話fsp都有隻白色壓紋線牛可以揀既
想問下點解無咩人用AMD卡,上網睇外國review話2k gaming唔開ray tracing, RX7800XT 最抵玩,係唔係因為售後差又易壞
外國n卡同a卡既價差大過香港,香港好多時俾多幾舊水已經有同樣level既n卡,啲人就自然傾向揀n卡多
驅動逾時
fsp hydro ti pro 1000w
4060 proart可以呀,但Mon 有無27寸推介
近排研究下風扇
想問下3把0.32A機箱風扇插同1個4PIN腳
會唔會太冒險定係正常?
ok既,唔算太冒險,正常風扇header都係1A
輕打機向。玩下POE ,想要大mon小小 27寸
27吋唔建議1080p了,價錢同2k差唔多,不過你預4060 2k打機要開dlss
風扇一般都唔會長期全速轉所以我又無乜所謂暴力扇係咁,一定要用hub另外俾電,p60t係勁既,不過呢排其他牌子都有出新塔,唔知效能點
塔散講乜都係假, 基本上貼近極限, 冇得再進一步(雖然我個人唔傾向水冷, 但水既比熱容量成4200,係天然最佳降溫載體,用風點贏)

到最後都係睇CPU
intel 13/14代咁多鑊, 搞到煮食用咁款
睇下arrow lake又熱成點

AMD更加唔駛講, 積熱問題, 求鳩其一個塔, 分別都唔明顯
想問下有WiFi 底板係唔係唔一定有跟 天線?
見有d 有WiFi 同天線接口,個盒同開箱無提過條天線

定唔插都得?
你係講緊睇人開箱片無提到條天線?
唔插一定收得差啲
而且啲片一般都唔會同你做埋wifi果part評測
其位評測又唔使上網先做到
你咪唔見佢地插囉
一般中/高階板都會跟天線架啦
低階板我就唔肯定
俾個型號黎睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞