[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(362) asrock神板缺貨

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
]有試過
咁試下掹底板電池,底板24pin,cpu 8pin,再spam下機箱開機制放下電
唔得
部機係冇反應定點?
我想問下舊機裝左win10既ssd直接裝去新機
用唔用得返本身舊機個win10?
Cpu display 乜風扇都唔著 淨係條ram led燈識著
咁應該係壞板了
普通正常atx牛有風扇

基本上成部機就係火牛風扇由機內抽風出去
而且對住CPU風扇搶風
一係反轉方向對住機殼吸風
可以考慮用下向上吹既cooler
budget $4500
主要比家母睇股票網購用
想要細機箱,有諗過asrock x600 但計落又唔係好抵咁
用7600 主要貪佢有內顯
display card 打算有需要先再買
咁樣ok 嗎?

1 x [年度獨家最抵優惠]AMD Ryzen™ 5 7600 AM5 + MSI B650M GAMING WIFI AM5 DDR5 Micro-ATX + KLEVV Bolt V Series 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000MHz C30
價錢:$2,599

1 x ADATA LEGEND 850 1TB Gen4x4 M.2 2280
價錢:$579

1 x [優惠]FSP HV PRO Series 550W 80 Plus Bronze ATX 3.0
價錢:$319

1 x Thermalright PA120 Peerless Assassin 120 SE ARGB CPU Cooler
價錢:$299

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $3,876
https://www.faroll.com/customize#NDQ0MSw0OTQ5LDY0MzgsNzk1NQ

deskmeet 隻火牛 好似唔同直家主流既火牛,
係咪會對住CPU 吹熱風?
coolermaster qube500?個io可以裝下面,不過會斜住對住枱面咁,唔知你啱唔啱
最平既12cm風扇4銅管單塔風冷就夠做
用到
文書用又要細機,買minipc好過,780m內顯都玩到下1080p game
https://shop.hornington.com/products/gmktecnucboxk6
Deskmeet係特登改咗火牛風扇既方向,變咗火牛嗰邊係機外吸鮮風直接吹俾個cooler,火牛雖然有啲熱量但係都唔多,對於原裝下壓cooler嗰啲情況風道會好啲,起碼唔會搶cpu cooler風
舊機驅動使唔使刪哂再裝新既
最好就del?當然直接重裝就最少bug
thx巴打
最安全就safe mode大法
轉機之前最後一次熄機前
system configuration > Boot > boot option 揀 safe boot (minimal)
去到新機開第一次就會入 safe mode, del 唔要嘅driver, 裝新hardware 嘅driver
再 system configuration > General > Normal startup
thx
我隻板係 技嘉 ga-z270 gaming 3 可以換隻咩板
要u連板一齊換,一係就收塊二手板返嚟
咁換部新算
二手 ASUS STRIX Z270E GAMING Z270 DDR4 LGA1151 ATX MB
上網見有 岩唔岩用
可以,不過唔知用到幾耐
換12400F+b660m都係千六七蚊左緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞