[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(362) asrock神板缺貨

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
轉7800x3d,搞掂
想問下各位師兄

我個姪仔諗住買部電腦攞去歐洲
砌機適唔適合攞去外國?因為廠機有啲有世界保養,但砌機零件壞咗係咪只能攞返香港整?
CPU買行貨/TRAY響外國保養係咪冇分別?

仲有冇要注意啲乜?
1 x [4月優惠]AMD Ryzen™ 7 7800X3D Tray (砌機減$30)
價錢:$2,599

1 x MSI B650M GAMING WIFI AM5 DDR5 Micro-ATX
價錢:$999

1 x KLEVV Bolt V Series 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000MHz C30
價錢:$859

1 x Western Digital Purple Surveillance Internal Hard Disk 4TB (WD43PURZ)
價錢:$579

1 x [4月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,099

1 x PNY GeForce RTX™ 4080 SUPER LED 16GB GDDR6X OC (現貨)
價錢:$7,999

1 x [4月優惠]Corsair RMe Series™ RM850e Fully Modular Low-Noise ATX Power Supply ATX3.0 Fully-Modular
價錢:$749

1 x [獨家4月優惠]ADATA STARKER AIR C ARGB ATX - White
價錢:$299

1 x Thermalright PA120 Peerless Assassin 120 SE ARGB CPU Cooler - White
價錢:$319

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $15,581
https://www.faroll.com/customize#NTA3Miw1MTUzLDczNTQsNzQ3MSw3NzUzLDc3OTUsNzc5Niw3OTU0LDc5NTc

又想要7800X3D 又想要哩款機箱
我就咁綜合你上邊俾嘅list溝出嚟會唔會出事
如果計保養就麻麻地,因為除咗box cpu可以有國際保直接寄intel/amd保養之外(tray無國際保)其他件係無國際保有乜事淨係可以拎翻香港整,想拎出國用又想要保養既會唔會考慮laptop?asus/msi既gaming laptop都有國際保
用嗰個7600cpu+底板+ram套裝跟住叫客服改7800x3d應該會平過散叫同埋其實呢隻箱配4080呢啲長卡要拆咗機箱中間既風扇先裝到,散熱會差啲啲但係問題不大,只不過係前面得翻2隻風扇既rgb可能會無咁好睇,仲有機箱既type-c用唔到因為底板無front type-c頭,睇下你有無type-c需要
Sorry唔知原來可以就咁叫客服改

原來會用唔到個type-c頭
我就係見佢有3.2 type-c好似勁過另一隻箱個3.1 type-c又唔洗買咁多把風扇
咁有冇話邊張video card有國保?佢諗住買張4070 ,幾千蚊壞咗幾撚大鑊。
其實要睇姪仔有幾多DIY能力
起碼要識自己裝拆部機先好諗帶過去
貴價硬件要跟身上機
(強烈唔建議連機箱上機,deskmeet例外)
否則唔識裝拆/troubleshoot有保養都無用
保養我覺得事小
首先要識得自己check壞左咩parts先
如果壞左咪買新parts換左先
再將要保養既野寄返香港俾屋企人處理
rma完咪賣左佢
好過等保養寄來寄去
1.買左係香港用一陣先試左無壞
2.拆散上機唔好帶機箱,好多案例顯示卡插住底板兩樣抵埗都爛左,機箱體積重量大易損壞唔適合帶,到左先買個箱裝返d野
其實 除左保養你要諗點拎過去…如果買廠機,你要成舊連機箱 拎走,想像唔到點拎/寄 先合理安全

如果一定要香港 買去 建議買幾件 貴parts (最好要試到無問題先帶去,如果保養就預咗要拎反黎),再係當地砌反

或者直接 Notebook 會易d.

利申,移居拆散賣左原本部機,買左部notebook過黎,依家想砌返部機要食當地價🥲
想問問有冇ching試過打打下機會突然間黑mon一兩秒,然後又自己恢復番?
呢排啱啱換咗張4070s 打apex 平均個幾鐘就會有1-2次黑mon
用緊電視做mon, LG G2
謝師兄

有冇師兄部機入貨櫃搭船過去?會唔會好啲?聽完你地講會叫佢張card分開運(hand carry?),係咪唔插住就會好啲?定係寄倉啲貨物畀人鳩掟所以易壞?
唔該ching
部機擺枱底 唔係好通風 風冷怕唔怕壓唔住 (其實咩級數嘅cpu要上水冷?)
另外motherboard要用z790?好似冇wifi?
atx 係咪平過matx? 返去度下會唔會頂腳先
如果你自己經手成隻櫃寄就ok
但都唔建議成部唔拆散咁寄
你睇下張顯示卡係點安裝再想像下俾人大力搖會變成點

寄倉一來會俾人掟二來好易唔見
如果坐飛機都係帶兩件野跟身
gpu單獨包好
CPU/板/ram/m2 ssd組合包好

散熱/火牛寄倉
btw散熱都容易壓壞
有無巴打可以俾啲意見我 屋企本身已經有Xbox Series X 所以只係諗住砌部平平地既機(畢直7000)玩下啲獨立遊戲or電腦獨佔game

但係好衰唔衰個mon就4k mon來 砌部平機又好似對唔住個mon 點搞好
4070 super 勉強可以一戰
求救
部機由新砌好個陣就已經有呢個問題
有時㩒主機掣會冇反應(開唔到機)
但主機版rgb係著咗燈 代表供電係冇問題
但就係開唔到機 即係按主機掣 成部腦都係冇反應
通常一開唔到就一段時間都開唔到 隔起碼兩三日先開得返

試過搵原廠test機 又換火牛 但都係會有返呢個問題
之前問過巴打 可能係按觸不良 或者焊機時整得唔好
想問係咪唯有叫人整?
有野熱過頭
直接賣XBX+4K mon+$7000 換4070s pc + 2K mon
一步到位
懶嘅唔賣4K mon都得但要開dlss/降畫質玩4K
開唔到機有太多可能
唔識試哂所有嘢就搵人整
換咗卡有無重裝driver?試下用ddu鏟咗個driver重新裝過
打機workload既話風冷其實好難壓唔住用呢張z790純粹係平,不過如果你要wifi既話就要換過塊,z790d ax/b760m aorus elite ax之類,通常都係matx平過atx,不過有時清貨特價會調轉咁解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞