[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(362) asrock神板缺貨

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
即時保護下面冇話掃緊
可能係update緊database
睇返資源監視器 antimalware executable 行幾耐會唔會到某段時間就停
disk activity 同 total (B/sec)成唔成正比?
多謝先, 打機同工作都有
做野要畫圖同run modeling, 不過唔係成日做
照師兄講可以cut多啲?
thanks! 我問下先
想請問4070 Super買邊款好?暫時考慮緊:
Gigabyte WINDFORCE OC $4899
Gigabyte EAGLE OC $4999
MSI VENTUS 3X OC $5399
Gigabyte GAMING OC $5499
上面法奧價

無信仰,只想要best price to performance,穩定冇問題嘅3X卡
唔考慮2x卡因為太柒
麻煩各位

我上網搵過GPU comparison, Gigabybe嘅卡勁過MSI嘅卡,但唔肯定係咪credible source,因為Gigabyte嘅卡平過MSI

https://versus.com/en/gigabyte-geforce-rtx-4070-super-gaming-oc-vs-gigabyte-geforce-rtx-4070-super-windforce-oc-vs-msi-geforce-rtx-4070-super-ventus-3x

https://www.gpu-monkey.com/en/compare_gpu-msi_geforce_rtx_4070_super_12g_ventus_3x-vs-gigabyte_dual_geforce_rtx_4070_super_eagle_oc_12g
4899 windforce就得,3風扇+可以解260w power limit,其他貴過佢既卡唔使考慮
18.4k主機,跟住mon去飛馬買acer xv272k v3 $2699,total 21k仲有2k淨自己落腦場試下啲keyboard揀隻啱手感既,而家應該無乜人用logitech鍵盤
https://shop.pegasus.hk/products/215800/Acer-NITRO-XV272K-V3bmiiprx-%E9%9B%BB%E7%AB%B6%E9%A1%AF%E7%A4%BA%E5%99%A8-27%E5%90%8B--4K-UHD--160Hz--05ms--IPS--Display-HDR-400--FreeSync-Premium--95-DCI-P3--HDMI-21--%E5%85%A7%E7%BD%AE%E5%96%87%E5%8F%AD---3840-x-2160

1 x Intel® Core™ i7-14700K BOX 聯強行貨
價錢:$3,090

1 x [4月優惠]Gigabyte Z790 D AX DDR5 LGA 1700 ATX
價錢:$1,479

1 x KLEVV Cras V RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6000 MHz C30
價錢:$1,639

1 x [4月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,099

1 x PNY GeForce RTX™ 4080 SUPER LED 16GB GDDR6X OC (現貨)
價錢:$7,999

1 x [4月優惠]Corsair RMe Series™ RM850e Fully Modular Low-Noise ATX Power Supply ATX3.0 Fully-Modular
價錢:$749

1 x Antec P20C Tempered Glass Mid-Tower E-ATX Gaming Case
價錢:$599

1 x Thermalright Frozen Warframe 360 CPU Liquid Cooler - Black
價錢:$599

1 x Arctic P12 Max High-performance 120 mm PWM Fan
價錢:$107

1 x Microsoft Windows 11 Home 64 Bit 中文繁體版 OEM
價錢:$989

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $18,429
https://www.faroll.com/customize#NTA3Miw2NTcxLDY5MDEsNzQ0NSw3NzUzLDc4MCw3ODE4LDc4MjIsNzkyMCw3OTU3
最近mon壞咗
諗住換mon順便換埋顯卡
想問吓有冇顯卡推薦?預算4k左右
(太多model睇到眼花

mon諗住用2k144
撘單問埋有冇推薦?
問d 好戇鳩嘅問題
個mouse 掹咗落嚟再插返之後就唔work
要重新reboot個windows先work
有冇野可以解決
想問吓我呢個需求加多1k上super值唔值?
其他usb port有無呢個問題
ok既,2k144hz用4070s體驗會再好小小

https://youtu.be/HT8UmPrQYvk?si=TF0_MXLZAImEClo4
咁有冇話邊張好?
想請問下 顯示卡一打機就上到70-75度係唔係正常?平時就40度左右
張卡係4070tis 4kmon 岩岩係法奧砌
正常 唔係想幾多度
galax雙風扇+鎖220w $4699
zotac雙風扇+解240w $4759
giga三風扇+解260w $4899
其他再貴啲既無特別需要唔使考慮
原來係正常因為我同事又係用4070tis 佢話佢打機5x度左右 但佢用2kmon 唔知關唔關事
giga三風扇即係windforce定eagle?
windforce,eagle同windforce相比淨係多咗一條仔rgb,其他一樣但係貴咗成舊水
想問吓啲鎖w 解w有咩分別?
performance 會好啲?
4070s行220w其實有小小限制到佢個效能,手動開到240w你預可能再多~5%效能咁,260w就其實係俾多咗4070s行240w就差唔多
今年年頭因為家姐搬走咗比咗間房我,之後部電腦由客廳搬咗入房

但係問題係間房係用緊十幾年前嗰種床加電腦枱加衣櫃嘅反智組合床,搬完入去先發現放電腦嗰位會頂到腳,只要一動作大少少就會踢到電腦

部電腦用咗就6年都無事,搬咗入房幾嗰月就比我踢到收咗皮

最柒係上年生日衰憨鳩買咗4090比自己做生日禮物。

宜家要砌新電腦想問下各位巴打有無機殼推薦?
嗰位大概係深49CM闊29CM高48CM,但係考慮到要散熱應該唔可以用盡佢
你諗住用乜spec?4090既話隻箱應該都無得太細隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞