[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(362) asrock神板缺貨

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
部機最大容量32GB 要行2*16GB 先用到

插2x32GB點會用到
14900k咁熱仲用d15s,驚唔驚壓唔到?
Nh-d15都可能上到100度
用塔散係咪基本上冇咩可能壓到
唔該巴打
700K 塔散都100啦 都唔好講900K
想問下砌嘅機如果想換新
舊嘅點處理 有地方收? 有人會收? 捐? 直接掉?
18年砌嘅upgrade唔知會唔會差不多成份要換哂
又有少少想買mac
想型+自己砌
當預算又唔多
想問個list 做參考
打算買白/橙色
掉落樓下.....即刻有人汁
上網放二手大把人收
你貼個spec睇下?
7900X3D 同14700k 係咪一般建議AIO 無可能用塔散壓到? 未用過好驚幾年突然漏水
呢d spec大把收買佬會收

我估$800-1000
32GB ram都$300-400
其餘野二三百逐件走應該有
如果唔拆散就會平d

如果打機用78x3D可以用風冷壓得住
79x3D打機表現不如78
工作機可以考慮7950x
想請問AMD Ryzen 7 7735HS大約同intel邊個level?
Giga Z790受害者
條ram既spd消失左,攞左去rma,換左條全新既返黎
7800x3d關左pbo或者cpb唔記得邊樣 用風冷已經可以輕鬆壓 唔會過70度
旋拍?
1年前砌左部新機,發現有時玩大作推到好高畫質時會自動熄機,有好大聲空轉聲,唔知係火牛定顯示卡。
但reboot之後玩返隻game又冇事(都係同一畫質設定),不過唔係隻隻game都係咁,玩龍族教義2有出現。

我懷疑緊係唔係個psu得850w太marginal,令到個power唔夠,所以想問問你地意見,定真係要換隻1000w psu?

i5-13600k + 4090,PSU用antec ne850gm 850W

同埋我有用afterburner將個power limit set 做80%,諗住gpu既watt數唔好chur咁盡
ryzen 7000係咪大家都會PBO2降壓?
你地去邊度買顯示卡
7630 用到 32 + 8 同 32 + 32喎
你睇下係咪插唔實先啦
有矛用Ryzen剪片嘅朋友?

平時用開5800X用Davinci剪,playback唔太順,如果換5950X會唔會有明顯提升?

同埋其實二手買cpu易唔易中伏的
是但啦
FB/carousell
呢度二手po或者油二tg group都得
850W應該夠用
你睇下事件監視器出咩error?
二手野多少有d風險
有騙徒會賣remark CPU(換CPU蓋或刪改CPU上的標識令人以為係貴價CPU)
或者壞既CPU(比較少見因為多數CPU有全球保,過保另計)
但CPU本身特性就比較難壞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞