[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(362) asrock神板缺貨

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
5千蚊
砌機定mini pc好

玩下helldriver fifa
研究下先😛謝
正常都會有跟
唔插都收到但範圍會好細信號好差
呢個火牛仲會唔會岩用
慳到樣 就可以upgrade多件野
睇官網應該有跟
其實d wifi 主板係唔係有埋藍芽
Yes
諗完一晚
4800買mini pc
都係算砌埋平pc算

打helldriver .. fifa
畫質接受到就ok

如果下面個list
有無咩需要加少少改善/留意
主機網形進風口 無隔塵網好撚KICK 好似好多塵入機咁
有無D機箱做對流散熱做得好 又有隔塵網 推薦下
打機求list

budget 想around 15k 左右
爬過文 諗住7800x3d + 4080s
打機暫時用緊2k 144 mon
但遲d 可以轉4k 高效想穩定60fps就ok
想2tb ssd
其他無咩特別要求了
主要玩3a 同埋 total war / mount and blade 呢類game
mini pc內顯打機好難接受
大概咁
機箱同散熱睇下有咩啱可以自己執

1 x [4月優惠]AMD 7600X BOX 及 7800X 3D Tray 砌機減$100
價錢:-$100

1 x [4月優惠]AMD Ryzen™ 7 7800X3D Tray
價錢:$2,750

1 x [4月優惠]Gigabyte B650M GAMING X AX AM5 DDR5 Micro-ATX
價錢:$1,349

1 x KLEVV Bolt V Series 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000MHz C30
價錢:$859

1 x [4月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,169

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 4080 SUPER WINDFORCE V2 16GB GDDR6X (現貨)
價錢:$8,499

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 850W 80 Plus Gold Fully-Modular [附送12VHPWR線]
價錢:$839

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $15,445
https://www.faroll.com/customize#MjA3NSw1MDcyLDUzNDMsNjY4NSw3MzU0LDc3OTUsNzg1OQ
Thx 熄咗加速 暫時呢兩晚斬冇再出現過
問題:NZXT H6 Flow 配 Arctic Liquid Freezer iii 360mm

MB - Msi Pro B760M-A WiFi
CPU- 12400F
我知overkill,只係純粹想要
有冇大神知冷排會唔會太大唔夠位放?
上網 (Reddit) 睇唔同板都會唔同情況,但唔見有人講呢塊
Pc partpicker 話唔得但又有po話得,只係資料出錯

順便問下點解香港冇人代理?
美馬係咪冇保養?唔見有寫
官網都唔係好睇到相關資料
麻煩各位大神
小弟新手,如果有咩要屌盡情

ARCTIC Liquid Freezer III 360 - Water Cooling PC, CPU AIO Water Cooler, Intel & AMD Compatible, efficient PWM-Controlled Pump, Fan: 200-1800 RPM, LGA1851 and LGA1700 Contact Frame - Black https://a.co/d/3cjqUre
你部舊機除咗隻牛其他件係乜?有機會用得翻,你舊機隻ne650g都算靚嘢,如果確定無壞既話可以重用既
水冷唔建議買水貨,無保養萬一漏水之類要自己硬食呢隻嘢香港無既原因我諗係因為又大舊又厚,效能廢過嗰堆國產牌子aio,價錢又貴過堆國產牌子aio,真係無乜競爭力,你要平平地黑既會唔會考慮下呢隻?
https://www.faroll.com/product/7822/thermalright-frozen-warframe-360-cpu-liquid-cooler---black
我見佢厚排,上網睇話散熱好勁又算平先諗住買,同埋外型都啱我喜好,如果唔買呢款我買翻塔散

https://youtu.be/zfffNRTOZCc?si=dDGqNfQccaXk2z0W
3x120得 lian li 呢啲呃錢牌子香港有得賣,同樣效能賣貴一倍香港買水冷真係冇乜性價比高又勁嘅選擇
其實啱好相反睇review係幫自己揀嘢,但係唔好俾個review局限咗自己既選擇,gn佢因為係北美少好多水冷選擇所以佢review係無好多係香港賣緊而又好高性價比既水冷,e.g. vk/thermalright/tcomas呢堆大陸牌子aio,呢堆嘢基本上都係幾舊水就打贏gn review入面top of the chart嗰隻aio,tcomas a080 6年漏水保 $599,thermalright frozen warframe 5年漏水保+lcd mon $599,呢兩隻計效能都可以打贏/打和rog隻龍神3,係睇你介唔介意大陸牌子啫

殘體警告

Wow果然上嚟問係學到嘢,一路所有嘢都係睇外國啲review所以局限咗自己選擇,明哂!多謝解答
想用 tower 100機箱 砌部 玩到2k 144hz
電腦 想問最少要幾多budget?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞