[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(362) asrock神板缺貨

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
請問如果要買個外置hdd
可以隨時駁Windows同MacBook
Wdd passport ultra黎講係咪一定要買for mac?
bottleneck 應該喺cpu到
睇下cpu會唔會chur太盡
留意佢散熱
唔係
for mac 係佢出廠就format好 mac同windows都用到
買non mac 自己format做exFAT都可以兩個OS用到
ok,我留意下
因為之前聽人講4k game主要食顯示卡,所以就買左呢粒u
如果有興趣可以裝 intel PresentMon
睇下 GPU busy/wait vs CPU busy/wait
以i5-13600k 4090 好大機會多 GPU wait + CPU busy
即係cpu 長期full load, 掉唔撤game data去gpu 而gpu 就冇full load到

check完好似都冇講d咩

裝左不過唔係好識睇
頭先試過用powermax燒機燒左30分鐘(cpu+gpu)又冇事
咁即係揀隻自己鐘意既色就得,
THANKS
佢present到有得自己set睇啲咩數據
我set做睇frame time+ gpu busy + gpu wait, frame time + cpu busy + cpu wait
咁就可以分到係咪cpu/gpu strained

數據上有冇問題
就咁睇就係cpu busy > gpu busy
係cpu bounded
所以就留意返cpu散熱唔好oc
一係轉再勁啲嘅cpu (但係唔好用i9-1x900k, 出事縮缸)
cpu冇超頻(電腦白痴唔識搞)
頭先check過cpu溫度玩緊game果陣大約57度左右
so far咁睇其實可以係software問題
唯一cpu可以有事係mobo default setting 有oc 到
其餘就係cpu食得盡就系統唔穩定
試下windows 系統 > 進階系統設定 > 進階 > 效能 設定 > 進階 > 揀 背景程式
岩岩上網搵過巴哈有人都有類似情況,佢話喺bios入面取消ram XMP
我岩岩試左暫時冇野,聽日試下玩耐d睇下有冇事

Ram係用Kingston Fury Renegade RGB 16GB x2
DDR5 ram,係咪有時ram超頻會容易出事?
我用sodimm冇玩過xmp
我估如果ram cpu mobo 三樣都support嘅xmp 應該就唔會有問題
如果閂咗xmp又接受到冇乜performance impact就可能會穩定啲
感謝巴打咁有心回覆
聽日放工再跟你setting試完再上黎回報下情況
41(63)多數火牛啟動左保護機制
通常換隻牛就無事
如果唔係成日死機照用隻牛都可以
13600k 推4090應該冇問題喎
其實水咪又係用嚟傳熱 最終都要靠風扇吹冷排

如果風冷個冷排有水冷咁大一樣可以
你自己放上去定價賣啦
人地當收垃圾唔係點賺錢
塊板都$200-300
屌你$250咁我出$300啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞