[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(362) asrock神板缺貨

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
3舊水博個機會 唔得換新算
咁如果配 8核CPU, 例如7800x3D ,用axp90-x53 散熱夠唔夠?
定係最好用返6核
Dllm 換埋板都得 係咪死u
試過螺絲批short pin開機未?
同埋塊新板唔插u駁電開機睇下啲風扇識唔識轉
Shortpin 姐係條power switch 兩條線short著佢?
係呀,將果兩枝pin short埋睇下開唔開到
可能係開機掣壞咗/板u共赴天國都唔定
兩樣都唔得
新攞返嚟塊板會唔會都係壞㗎,正常點會著都唔著下
塊板會著燈 但風扇都係唔郁⋯
甩晒全部嘢,淨係插24pin 同8pin,再求其插把風扇上去,short pin睇下著唔著
之前塊舊板都識ram 著下燈 換左塊板 淨係板識著燈 ram燈唔著 都係成部換算
F_PANEL 啲 pin 有冇插錯
如果攞塊板出嚟擺枱面試都係唔著嘅話我都冇乜頭緒了
大機會壞嘅都畀你換晒咁滯,又唔似short到嘢著protection

想問下各位師兄 如果畢直大約2皮野
洗唔洗硬上I7 張底板又洗唔洗上790 定用返ROG 760-F就夠
冇插錯
手多買左隻2kMon. 而家部舊機玩Helldiver 較全低都keep窒
想問下 11k左右夠唔夠砌到一部可以順玩2k game

見過隔離條4080s List. 又覺得會overkill
大概4070 super/ti都夠做
但上到4080super又何樂而不為?
塊老母板跟來有條天線,係咪要用埋先確保到wifi/bt穩定,而家冇駁天線用老母板內置藍牙狂斷線
唔駁信號會好弱
塊板同機箱唔夾
-btf 尾係背插款,即係啲pin 擺晒去板後面, 要夾返btf 箱先得

btf 板 + 非btf 箱: 唔得
非btf 板 + btf 箱: 可以
想問7-8年既舊機你地點處理
趁死火牛想砌過部 剩番d 970卡 唔知做乜好
但係Colorful呢間廠如何 隔離網店又出左條4080s List,不過就跟Zotac
唔知點簡好
我都想問
想問吓 粒u開機99度 係咪要換散熱風扇
又大陸水冷??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞