[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(362) asrock神板缺貨

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
想請教下呢啲比較/整合資訊通常用咩keywords會出到?我search 英文通常都係會search “best xxx”再搵下個別,中文係咪search “最強 xxx”?
一把風扇呢個價都好似少貴
T30三把嘅價錢

兩個都有5年保養,點解香港做貴咁多?

係我搵錯
349一定唔係gl360應該係a360呢啲,gl360上面公價699人仔,香港880hkd,計埋本地保養嗰啲差唔多啦
仲有運費呢(呢個我指佢淘落黎既費用,好彩就一take過冇事,唔好彩寄返上去換又要運費,唔駛維修還好,要維修又要寄上去俾運費)

香港賣果個都要開飯,鋪租,營運成本,糧

最後係銷售線賣果個,每個sku賺你100~150,唔多啦
而且一般商品來貨價當40~50%, 有大/總代理又一浸水,再分銷又一浸水
樣樣加加埋埋差唔多啦
依家二手收4090大概幾錢3090想換4090

買張零保嘅卡
不如買4090D算啦
宜家就一定等埋5090先
14900KS?啲task CPU GPU 同時overload?
如果唔係 1200W overkill 有啲overkill
14700K+4090啫
之前買3080Ti搭隻850W
到升4090又抆抆地水
所以索性換隻1200W上去
反正10年隨時夠玩足10年
我850W 14700K+4090 用咗成年
2k144hz計最少budget既話,咁樣?

1 x [4月優惠]Intel® Core™ i5-12400F Tray RIVIA貨(砌機減$60)
價錢:$939

1 x ASRock B660M-ITX/ac DDR4 Mini-ITX
價錢:$899

2 x Anacomda S 16GB (1 x 16GB) DDR4 3200Mhz C16
價錢:$500

1 x KLEVV CRAS C710 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$498

1 x GALAX 1-Click OC 2X GeForce RTX 4070 Super 12G OC
價錢:$4,699

1 x MSI MAG A750BN 750W 80 Plus Bronze PCI-E 5.0
價錢:$399

1 x Thermaltake The Tower 100 Tempered Glass Mini-ITX - Black
價錢:$699

1 x Intel Laminar RM1 原裝散熱器 (LGA1700)
價錢:$60

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,773
https://www.faroll.com/customize#NTA0Miw1MTk1LDU4NjUsNjY3MSw2ODE0LDcyODMsNzI4Myw3ODI3LDc5Mzg
thx ching
我都係用tower100 12400f
轉埋120水冷成件事型好多
你唔貪靚用tower100把撚, 定真係地方問題只係擺到一個階磚
最近諗住幫電腦換ram
但唔知點解換左 部機著都著唔到
條ram係
CORSAIR VENGEANCE SODIMM DDR5 RAM 32GB (1x32GB) 4800MHz CL40 Intel XMP iCUE Compatible Computer Memory - Black (CMSX32GX5M1A4800C40)
電腦係 DELL G15 5530

有無巴打可以講解下係我條RAM買錯定點咩原因
最近諗住將部第10代U upgrade, 其他應該用返舊零件,隻牛有1000W應該夠推嘅,想問吓有冇其他建議?

1 x Intel® Core™ i9-14900K BOX 聯強行貨
價錢:$4,390

1 x [4月優惠]Gigabyte Z790 D DDR5 LGA 1700 ATX
價錢:$1,199

1 x Anacomda KingSnake 32GB (2 x 16GB) DDR5 6400Mhz CL36 - Black
價錢:$799

1 x [優惠]Noctua NH-D15S 140mm SSO2 D-Type Premium CPU Cooler
價錢:$620

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,088
https://www.faroll.com/customize#NTgxLDc0NDMsNzY0Nyw3OTE5
直接一條32GB 係唔得

要2*16 GB 先得
可唔可以講下點解就咁1條唔得
所以我2x32都唔得?
一定要2x16
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞