[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(362) asrock神板缺貨

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
AMD Ryzen™ 5 7500F 連 AMD 原裝 WRAITH STEALTH 散熱器
$1,210

[4月優惠]ADATA DDR5 32GB (2 x 16GB) 5600MHz CL46 (兩條優惠價) (現貨)
$778

MSI M371 2TB NVMe M.2
$749

Gigabyte GeForce RTX™ 4060 Ti WINDFORCE OC 8GB GDDR6 (可單買或砌機)
Gigabyte
$3,099

ASRock Deskmeet X600 Mini-ITX Platform (送AX210 Wi-FI 6E Kit)
$1,750

Thermalright AXP90 X47 下吹式散熱器
$249

結賬總額:$7,835

RAM 32GB SSD 2TB
有無更好選擇 因為無貨
最緊要平 抵用就得 唔洗RGB
前兩年買左張6700xt 一直冇大問題
前排開左機箱upgrade 左ram
近排開始開機有少花 (未到 windows , bios 畫面已經花)
間中 睇youtube mon 會黑畫面
打機直接閃退
重新開機又時不時冇野

係咪gpu 問題?
對ram換返正常少少既6000C30
散熱唔買用返原裝
條ssd平到咁反而會唔會換條貴少少
都似係
會唔會試下重新插下張卡
換cable同埋換個插位
試下stress test燒下機都可能有幫助
跟樓上個柒頭條7500F list再改你諗住加幾多?
同埋諗住改咩位
因為CPU/gpu唔改其實性能又唔會有大變化
Thanks 試下先
KLEVV Bolt V Series 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000MHz C30 $859
WD Black™ SN770 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 $1049
呢兩隻點睇
主要打機
用緊4070s 12400f 550w牛 32gb
想問換u對提升fps大唔大?
如換u 洗唔洗換牛
notebook 想加條ssd 2tb 裝game 用
有冇推介
ram ok

我意思係SN850X或者KC3000呢類gen4頂級
或者特價既gigabyte 7300
SN770唔上唔落又唔係平
不過點都唔好貪平
資料無價壞機都好煩
會有幫助但未必好大
部機咁新換u無乜謂
想問吓itx機箱Meshroom D 同Fractual Design Terra, 邊款大家會建議多啲?
好人一生平安
祝你JJ 愈黎愈大碌
咁本身ram得2133mhz
需唔需要換
多謝
已經夠大喇屌
套野咁新對ram咁舊?
由舊機轉移既?定係無開XMP?
而家ddr4 咁平有興趣咪換對2x16GB 3200C16
都係幾百蚊
對CPU性能都有d增長
但唔換我覺得都無所謂既
因為係逐樣升級
咁逐樣慢慢換
搵人托緊張4090返來但張卡340長得滯,同埋D300個箱自己都幾鍾意,可能會簡下面隻箱擺上台面,散熱就踢飛馬條list

但如果擺台底有冇邊隻箱好用
請教大家,而家用緊INTEL 9系 CPU想換機

究竟繼續上13系定係換AMD 7600好?有無AMD用家分享下

想當年我都係AMD FANS,但2000年代用速龍系列之後都怕怕後來轉會一路用INTEL,但呢幾年AMD好似係威係勢咁又心思思想轉過去。

部機主要打機用,FPS、LOL、單機遊戲咩都玩咁,想睇下大家意見。
主要打機而家應該揀AMD?
其實點解上黎問,主要係十幾年前我玩過幾代AMD,全部都係兩至三年一換,轉INTEL之後就可以五年。我都知而家AMD性能應該都跑贏INTEL,但係壽命上而家係點,因為有過陰影

同埋而家有無必要上DDR5??
壽命我真係答你唔到
但而家DDR5個價咁平
砌新機點解唔直接上埋?
就算你繼續用I記
都打算出D4板用返舊ram?
上網爬文話如果係打機方面兩者好似差別不大,同埋想知而家用DDR5應該係64GB應該基本?定係一支32就夠?
我自己都仲用緊DDR4
上網搵過啲評測睇
DDR5大部份都係7000以上會贏過DDR4
純打機係差別唔大嘅
但以你自己純打機為主
要同樣表現嘅話
就算俾你用返舊ram
今期I記板U都貴過A記
而家I記爆緊gen 13/14嘅I9都有問題
I7雖然未有相關問題
但打機計貴過7800X3D又輸表現
我就覺得唔太抵玩

利申:自己上年12700K轉14700K
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞