[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(362) asrock神板缺貨

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
原廠風扇
放工去買新扇 邊隻好
師兄有冇老母版推介 唔喺好熟
以deskmeet最盡都淨係裝到4060ti嚟講,我覺得7500f/7600呢啲6核cpu已經夠做
兩皮嘢建議直接射落4090d算數

1 x [4月優惠]AMD Ryzen™ 7 7800X3D Tray (砌機減$30)
價錢:$2,599

1 x Gigabyte B650M AORUS ELITE AX AM5 DDR5 Micro-ATX (現貨)
價錢:$1,499

1 x KLEVV Bolt V Series 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000MHz C30
價錢:$859

1 x [4月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,099

1 x INNO3D GEFORCE RTX 4090 D X3 24GB GDDR6X (可單買或砌機)
價錢:$13,599

1 x [4月優惠]Corsair RMe Series™ RM850e Fully Modular Low-Noise ATX Power Supply ATX3.0 Fully-Modular
價錢:$749

1 x [獨家4月優惠]ADATA STARKER AIR C ARGB ATX - White (單買不設送貨)
價錢:$299

1 x [4月優惠]DeepCool AG400 ARGB CPU Air Cooler
價錢:$149

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $20,932
https://www.faroll.com/customize#NTA3Miw2MDY0LDcxMjQsNzM1NCw3NDcxLDc3MzcsNzc5NSw3OTU3
carousell 50收
隔離貴成千蚊仲要得1tb adata legend 850,唔使諗啦,七彩虹ok啦,大陸廠連登唔鐘意啫,大陸顯示卡出貨量第一就係七彩虹,做到呢個位衰極有限
你用緊乜cpu
I5-13400k
I5-13400k 原廠風扇
B760m
u mean 13400f?13400無k,13400去新高登二樓有間專賣cooling機箱嘢既鋪頭隨便買隻12cm風扇四銅管單塔就得,隨時100蚊有找都有
13400f

感謝你 放工去睇睇
叫收賣佬拎走佢收唔收到300
要睇具體spec,可能可以
我收工再研究 發現係隻竹去老母板條24pin線唔撚得
你唔係換咗新牛咩,唔係冇換線下話
求救
琴日砌左部機,開左裝好晒啲嘢之後突然熄左機
得返條Ram燈著,其他嘢全部熄晒

跟著試過拆左張顯卡落嚟再開,其他嘢全部著晒燈

將張顯卡唔插火牛淨係插落底板咁開,又著得晒燈(連顯卡都著到),但mon冇畫面

但係一將顯卡駁埋火牛就死晒,得返張Ram有燈

顯卡:Gigabyte AERO OC GeForce RTX 4080 SUPER 16 GB
冇換線
啲舊底板舊火牛舊laptop係咪可以拎去綠在區區處理?
模組線啲pin嘅definition未必一樣㗎,冇燒壞嘢你都算好彩
真係唔識
買咗新牛點解會換啲唔換啲
今日仲走左法奧訂左部新機
我開頭換隻牛以為冇老母板個組線
火牛咩w數,咩牌子?
仲有咩cpu?
btw, no顯卡, 顯示卡 正名
計埋保養嗰啲,柒彩虹同即刻跛邊個好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞