加拿大已交PR Application等批區

1001 回覆
95 Like 26 Dislike
之前唔係話,佢唔搞呢d移民野乜
佢唔係旅行而係諗住回流喺香港等CPP
都係嗰句 決定係自己做嘅 後果自負
見tg個stream a/b 墨魚包話手機帳單都得喎
想知你睇邊度話唔得
呢到申請好多野例如保險/轉車牌等好似都要住址證明,我通常睇官網邊啲可以proof,印象中好小接受手機賬單,租約就9成9都得,不過你都係睇返官網啦
其實美國USCIS啲申請仲耐過加拿大IRCC
真係唔怪得點解咁多人寧願去加拿大都唔想去美國
正一垃撚圾政府
問題係好多人都係租一間房(包水電)冇lease 簽 信用卡單都好似得
有啲人賺到下錢都鍾意慳既,根本無論賺幾多都係咁洗
你識移民加拿大唔識去第二度?
鍾意慳 同唔夠洗 逼住慳 係兩回事
咁個個西方國家都係咁架啦。
九成去加拿大既都係溫多(大把人又冇加拿大車牌),啲樓價同租務都拍得住倫敦。但移去英國既,又唔會好似移去加拿大嗰啲stick with 倫敦,都有唔少去咗Manchester/ Birmingham etc。物價一定低過多溫同倫敦。用多溫既樓價租價同Manchester/Birmingham比邊可能可以咁比較。

不過英國易搵office 工係真,加拿大依加多人爭(office work)。但其實有好多藍領工,人工高過英國同高過唔少office work。唔局限於白領既,加拿大大把地方選擇,Edmonton, Winnipeg etc,都相比多溫生活成本同租平好多。

如果唔介意做藍領既,拎完PR讀返個plumbing diploma etc,出到嚟唔怕失業,人工又幾好(行完學徒年薪八至九萬起)。但真係放唔低身段既話我建議去英國。

依加加拿大個個都話jobless,難搵工(白領居多),我就覺得你睇下邊行,IT嗰啲真係自求多福。
有冇人知打完指紋影咗相,幾時會收到PR卡?
ching入左行做藍領?
Ys
想問下有冇人係用bno交stream a申請?會唔會係cncc個步或某d位置有阻滯?

我想預先知道會有咩情況
而家大多地區連藍領都難搵工 份份都幾百人apply 一係就最低工資做最辛苦既野
9個月
我都想入,但要等張pr card
唔會
cncc用身份證申請
你講緊既應該係超市嗰啲/ Tim hortons etc?
construction , manufacture etc
我搵咗幾個月都係搵緊呢2類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞