加拿大已交PR Application等批區

1001 回覆
95 Like 26 Dislike
無講過,CPP7日內返就得
遲你一個月交
仲等緊cpp
你意思等Pgwp批等勁耐 ?
但等pgwp 中間有implied status
但等pr 冇
Pgwp要有3張糧單先可以extend sowp
畢業到儲齊糧單好大機會有gap
即係sowp果位另一半要停工
同理仲有health card 果啲都會停
然後就等唔知幾耐。。。。
朋友早一個月 都仲未cpp
有D 人5月都未CPP
FYI
就算PR咗
等張卡都可以等半年
一日未收card都唔好買機票住
邊到睇到?
lm
PR portal
突然諗起舊年一瞬即逝,個網頁無啦啦冇咗句優先處理嘅指引嗰件事……
上年1月交,5月打電話來confirm 少少野,一收線就批左
一月交無乜參考價值
其實每個case都無參考價值
邊個officer你又唔會知
得個編號 名又無 performance rate又無
根本上就0透明 而站ircc立場
佢地唔係商業機構都唔洗對外有服務承諾
pgwp要等勁耐
Stream a要等勁耐
Extend sowp又係等勁耐
如果有另一半
以而家咁嘅進度基本上肯定要sowp到期停工
申請pgwp唔係好快就批咩,如果你合乎資格?
係呀
但之後呢?小朋友呢?另一半呢?
我以為而家連pgwp都要好耐先批
利申,自己一個,無小朋友所以無sowp之類嘅問題
網上好多類似嘅case

希望同時關注下,一班SP/PGWP Holders 既另一半(佢地係攞SOWP黎)😔

佢地只有以下方法:
Plan A:
SP 需要畢業後盡快申請PGWP, 批完,再搵工,再有3張paystubs先可以續到佢地既SOWP。

Plan B:
SP 畢業後,申請Hkowp+ under hkowp:sowp, SP無mintained status,sowp聲稱有,但重點係inland reject cases 都唔少..仲要6個月後先reject,一班人又去restore stutus

以我自己為例,SP 4月中畢業,無COOP
7月SP&SOWP 到期。
如果申請SINGLE PGWP,要係5月中(因5月學校先出Transcript )至6月尾,1.5個月內,儲3張Paystubs...基本上難度極高...

如果申請under hkowp:sowp, 據說Sowp有Maintained stutus...不過sp 個位無。
變相,又焗住pgwp+hkowp一齊申請。

重點係,sowp個位,已交pr,
但佢焗住無Visa🙈誰叫無BOWP??
BOWP,俾曬所有已申請Hkpathway 既人,直到佢地攞到PR為止,咁會唔會WIN-WIN...🥹
可以IRCC最初都無諗過要Bowp比 Hk pathway d人,無諗過咁多人申請令到本身hea開嘅IRCC多咁多workload ,請人又唔係立即做到,咁咪變到好慢,之後就變左有人會visa到期又無status 唔上唔落
舊年年尾由apply pgwp到收到張金紙前後三個月
三個月係算快定慢
應該算慢 2023年6月grad嗰啲一個零月就有
不過其實遞咗application就可以返工
所以唔影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞