加拿大已交PR Application等批區

896 回覆
90 Like 25 Dislike
唔係啊
我覺得好好住
屋大空氣好
有得hybrid返工
揸車返工又唔洗同人逼巴士
準時收工要OT又有1.5倍人工
小朋友返學又開心
咁閪不如盡早止蝕,攞完PR就走嗰班九成九唔會返加拿大續PR,浪費幾年體驗加拿大閪生活好難唔笑
上51.ca 大把藍領現金工搵
你住邊咁happy?
我住緊溫哥華覺得呢度唔好住。

d 人做野好垃圾,每個職員講嘅野都唔同,係咁卸膊。

好多呀差同炸彈佬,佢地仲要 1 個至少生幾個,呢班真係犯罪種族嚟,至從佢地人數上升犯罪率都直線上升,比班垃圾人種搞到治安差咗好多。

條街多道友

交通垃圾,skytrain 勁耐一班又成日有issue 要停,巴士成日脫班。

d 人揸車極危險,又要快又無技術。呀差同炸彈人特別狼,垃圾人種。

政策垃圾,硬推lgbtq, 差d 起到注射站...

物價貴 租貴。

太撚多數唔晒

都未申請pr 已經諗緊下個地方
想問一問submitted之後等幾耐先會send email問拎良民證?
聽聞之前係一個月就有
我1月尾submitted到宜家仲未有下一步係正常…?
謝謝
多撚多都係一鳩樣
我住緊Calgary 都覺得幾爽
最主要係full paid咗間屋
打份hea既office工已經夠俾哂開支又有得存錢
恭喜巴打成功上岸
多倫多更加差,想學法文住Montreal
唔係啊
我覺得好好住
屋大空氣好
有得hybrid返工
揸車返工又唔洗同人逼巴士
準時收工要OT又有1.5倍人工
小朋友返學又開心
你住邊咁happy?
我住緊溫哥華覺得呢度唔好住。

d 人做野好垃圾,每個職員講嘅野都唔同,係咁卸膊。

好多呀差同炸彈佬,佢地仲要 1 個至少生幾個,呢班真係犯罪種族嚟,至從佢地人數上升犯罪率都直線上升,比班垃圾人種搞到治安差咗好多。

條街多道友

交通垃圾,skytrain 勁耐一班又成日有issue 要停,巴士成日脫班。

d 人揸車極危險,又要快又無技術。呀差同炸彈人特別狼,垃圾人種。

政策垃圾
,硬推lgbtq, 差d 起到注射站...

物價貴 租貴

太撚多數唔晒

都未申請pr 已經諗緊下個地方

調返轉啦我地唔講係咪加拿大先
淨係睇紅字叫你估地方
會唔會仲係溫哥華?

有冇諗過轉場都會遇到呢啲問題?
定係你覺得每年移一次民係冇成本

移民咁大既決定都講到咁兒戲
講到好似諗緊聽日瞓醒去邊玩咁
成段野之前唔知邊度睇過
Quebec年年收咁咁多移民,但人口增長極慢,緊係有其問題, 對Montreal 唔好咁多幻想,去嗰度打工唔係要識講咁低要求,係要流利,到native 水平,除非你諗住如果打份牛工,其實大把地方可以去,去Quebec貪佢稅高咩,PST, property tax, income tax 全部高過晒其他大省。

識人小六已經移民Montreal 讀法文,法文已經算好好,做咗好多年做專業工作, 最近都頂唔順D法文要求越來越高,錯少少好大鑊,要搬省。
最近批左果啲人係大概幾時交申請
Cal 最大問題係天氣問題,而天氣問題會伴隨着一系列衣食住行既問題 ,例如 用暖氣多左 , 屋既maintenance 會多左 ,車既保養又多左等等

當然你去得既就要有心解決哂呢堆問題同有返相應既合理期望最好
我上年8月申請,係一個月就收到email問我拎良民證同指模。
巴打如果兩個月都收唔到就打去問下啦
謝謝巴打!
揸車返工又唔洗同人逼巴士 呢個理由真係on9到
唔講以為全世界得加拿大可以揸車返工又唔洗同人逼巴士
等 寂寞到夜深
要有錢買屋買車養細佬
唔係加拿大好
係有錢好
我上年12頭交,1月頭要求做良民證
香港剩係租個車位都貴過加拿大新牌仔嘅”天價”保險啦
識幾個95後攞完PR有daddy科水買咗樓了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞