加拿大已交PR Application等批區

1001 回覆
95 Like 26 Dislike
依家搞到咁唔當都唔得啦
比移民TG 谷班人講得多, 依家真係返大灣區啦
cncc要letter 先做到
指模唔洗

一係學班道友失業瞓街咬補助金
一係好似有啲95後咁
攞完PR靠油王daddy幫手買樓之後日日影上ig曬命
另一邊廂一般人做餐懵先可以live paycheque to paycheque
扣埋稅再交完租已經要慳飲慳食
原來要等13年
巴打一齊等啦,13年後獲批一齊食飯慶祝
13年返香港等算啦
加拿大??姐係submit完等左6個月先cncc??
無產第一下落地無地方住嘅咪又係會仆街
去加拿大要 bring cash真係無講錯
第一樣唔肯定,不如send email或者叫屋企人打去問下

第二樣,係,寫返香港政府個名就ok
permit過期 仲有咩方法可以留底
真係同割韮菜冇分別
仲有人話拎pr讀書轉行
等pr嗰段時間夠你讀完小學+中學
Visa 到期就算申請緊PR未批就要離開加拿大?
英國好似只要申請左PR未有結果都可以留係英國直到有結果為止
唔洗,你有maintain status
唔俾PR 咩都搞唔得,借錢 買樓 保險 醫療 工作樣樣有困難。。。。 就連出國/ 返香港探親都唔敢經常 ,更唔好講帶住小朋友大個係加拿大做嘢
因為Stream A B 係under H&C
所以冇bowp或者maintained status for pr application

現階段只可以續visa / 申請新visa /轉visitor 留低
(inland visa application會有maintained status)

HK Watch 爭取緊bowp for Stream A B不過未有進一步消息
Yes for both questions
入EE,PNP就唔會過期
民主社會就係咁
有民主就可能冇效率
有效率就可能冇民主

當初16-17苦主都嘈咗勁耐先有爭取到入閘資格
我諗我哋都要試下
hong kong watch彭定康未出
有冇人可以講講,點解去加拿大都唔去英國?(除左冇Bno)
因為份工加拿大人工高D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞