黎緊幾個月, 睇 sofi 最小升一倍

1001 回覆
13 Like 101 Dislike
最緊要知自己買緊咩
前個星期d人咪又係講到tsla要執粒咁
FTX arena
Leap call 遠期/價內
(遠期 = 1年以上)
(價內 = Delta 0.9以上)
2026年 1月16 為例 (Days to Expiration = 626)
strike price $3.00 call, $4.80
股票現價 $7.08 為例
Intrinsic Value = $7.08 - $3 = $4.08
Extrinsic Value (premium / 利息) = $4.8 - $4.08 = $0.72
Breakeven at expiration = $7.8 (股票到期日價值)
好處
- Leverage (用$480 控制價值$708等值股票)
- Theta 減值少
- 可以做短線(45日內) short call 收息 (同控制100正股一樣)
- Max loss $480,落到$3倉都唔洗砍自動登出(接近廢紙)
壞處
- Leverage (放大你輸既%)
- $72利息控制等值$708股票 (10.16%利息 over 626日)
- 交易量少價差大 (例 bid $4.65, ask $4.80, 持倉量2053張)
- 受IV影響比短期Option高
- 相比正股,leaps 無股息 (如果股票派息,你每次派息都輸息)
勇士
如果真係想認真dd 既話
麻煩樓主下個po 名開好小小
岩岩7.05撈左300股 信下樓豬
嚟緊幾個月,睇sofi行range 7.x-8.x

是咪咁?
懷疑你係假膠黎
佢唔會聽得入耳,迷左,係聽得入頭幾頁聽左,其實頭幾頁好多論點佢都回應唔到,一句總知就信帶過
其實玩美股都要簡d港股圖黎買真係幾on9下
你要抱住間公司業績靚唔信佢跌呢樣果樣
港股買到你唔買都得
睇錯好快就會負債
散戶比唔上大戶既資訊流通性,又比唔上人地成隊專業人士,更比唔上人地個倉既大細就係影響成個市場果個,所以佢地坐得起貨,都應該要坐貨,出大貨個陣,蘋果都可以同你打10%落來
散戶最強一點就係轉身快,一出一入,正股來講價差唔會太得人驚

總之就係唔可以用股票講感情,一唔得就要走,炒底唔好做,做好風險比,只賺趨勢既其中一段

決定all in唔止損既,只會推薦voo/spy,倍數etf唔推薦長持,損耗都收你皮
有無巴打考慮轉場過黎我AISP呢邊潛力仲大
confirmation bias + sunk cost fallacy
正,日日收錢
市場就係答案,樓主當自己係答案
多謝咁多位巴打先,但係呢間公司俾我嘅季報,我好滿意,除非呢間公司個基本面改變咗,否則我唔會走。

我會再花多少少時間,再睇睇呢間公司係咪有冇啲乜嘢我睇漏咗,無端端會跌得咁多。
支持
我地下季財報再見
你睇咗tesla未
真係唔明點解買股票要做獨醒撚

買埋咩 Rivian IBM

求其睇下財報 新聞 當自己發現新大陸
其實樓豬一不做槓桿二不玩期權,點解要係咁誅佢
笑撚死,記得拎放大鏡
太多人都做過樓主咁既傻散,好認真解讀財報,對自己分析充滿信心,所以睇唔過眼啫,都唔係誅既,依d都係估神既價值投資法種下既禍因投資咩流派都好,最終市場都會話你係錯,所以執着於某些招式毫無意義。
我都唔會睇死隻sofi,有朝一日可能to the moon,不過我define左係妖股就唔掂,留俾其他人賺啦
有咩建議
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞