黎緊幾個月, 睇 sofi 最小升一倍

1001 回覆
13 Like 100 Dislike
貼倉

Sofi: 2,586 share 先啱, 我有第二個倉, 個邊只係有 sofi 同埋vti.
同埋 shopify 我有損手, 蝕左大約HK$2,251 做錯決定所以沽定一股警剔自己。

ps: 個倉好細, 希望各位巴打唔好笑我。
啊木好似支持佢,你驚唔驚佢搭沉船
留個名先
聽日再睇
Fintech sector 可以搏下
巴打自己做邊行
呢隻野比機構禁住黎食 2年前廿幾蚊冇放最尾打穿成本止蝕左 基本面係好但冇謂挑戰難度
Lm
你認真睇下其他分析。

呢隻嘢越嚟越似傳統銀行估嘅盈利模式,而失去咗創新科技嘅盈利增長

再睇多一年業績,如果個增長同銀行股一樣嘅話,基本上佢只係值銀行股嘅pe,而唔係科技股嘅pe

下行風險遠大於上升機會,我就純粹將佢放落觀察名單,幾年後睇下自己嘅分析係唔係咁準
IT, 冇嘢做嗰時好多時間呢度睇吓嗰度睇吓
邊個阿木?
兩年前佢仲未盈利,點解你會買佢?
太長無睇,呢堆野點反映到佢黎緊幾個月會升,而唔係再遲d先升or點解之前無升?
反而我咁睇,佢背後收購嗰兩間公司,個名唔識讀,一間係做payment gateway, 一間係做 出卡 api, 係成條line來做。

就咁睇真係似做銀行股,你又咁諗,佢成本低過傳統銀行咁多,不停食銀行個Market,其實都有返個升幅喺度,當然,如果真係變咗銀行, PE食唔到咁高。
Cathie Wood…
其實我都係睇seeking Arthur同 stock analysis個分析師預測, 當然將來冇人有水晶球
同埋如果真係用銀行來做估值,用PEg 適合過用PE & PB,因為呢間嘢升幅咁勁,唔應該用PE.
巴打咁你睇岩一隻股係咪會月供咁入
點set止蝕/賺?
認同, 會員只係銀行客戶既另一個形式。
又話唔係做咗你會員唔可以做其它行客余。
同V bank 咪一9樣。
除咗vri會月供之外,其他都唔會月供, 同埋唔會set指蝕。

Shopify 比較例外,個估值我淨係用咗 dcf, 同埋太過樂觀,所以我一入,佢即刻跌10幾個percent。當買咗個教訓。
千四萬張債券?
以為你係開account送一股
呢隻野,次次出業績都爆升
之後就會慢慢跌凹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞