細個幾時第一次體驗到貧富差距

787 回覆
852 Like 37 Dislike
去個friend嗰間長條型公屋 見到佢哋屙屎同埋沖涼係同一個位
再絕啲都仲有
係我幫同學去買嘢食汽水
人哋俾返1-2蚊水腳我
小學我係冇零用錢呢個概念
以為人哋俾水腳我,要好好感激

返屋企話俾呀媽知,呀媽仲話:同學咁好呀
呀媽依家67歲,成日回味往事,呢樣都係佢成日講
話我以前幾識諗,依家反叛,夾米落鑊俾屋企就扮大爺

佢每講一次,我依家都想喊一次,再出口屌返呀媽
小學見朋友有 gameboy,明白自己係窮人嘅仔女
.......................我讀到大學都無錢買

不過,而家我要乜有乜。都多謝父母有俾飽飯我食,仲幾好味
你住私樓都唔會開心,你會搵富豪黎比
我永遠係伸手問同學拎魚仔餅童星點心麵嗰嗰,從來唔捨得自己買
暑假完左個個同學話飛左邊度玩
我永遠一條友係屋企
呢個世界真係冇公平
睇完大家D經歷, 即刻唔想生仔
呢個係避孕post黎
小學去同學屋企 佢住d複式豪宅 有4,5層
車位隔離門口入去上樓梯
客廳一層飯廳一層睡房兩層
我就連自己房都冇
佢睡房仲大過我半間屋
同小學同學一齊出街,著普通tee同短褲,而同學著哂裙仔之類,之後仲俾人話著得「普通」

另外就係見到同學的Sanrio 文具,我就用國貨
小三, 同學有4,5隻數碼暴龍, 我1隻都恨唔到
人地玩冒險樂園用膠兜,膠袋

我細個兩隻手指夾得晒(十個幣
細個就識睇咪醒囉,都叫喺起跑綫偷步
因為佢應該慳100幾十
所以你就應該係所有同學仔面前出醜
好公道
都係嗰句
如果100個人入面有50個係窮
咁你窮/有錢都冇得怨
但係全班同學3十幾個得你一個咁柒
咁我勸你快D買六合彩
你一定係天選之人
做greenscreen motion capture?
細個第一次去同學屋企up up 濕濕,部lift又殘又有壓味,入去廁所成地濕晒原來人地沖涼廁所係同一地方,仲有走廊可以晾衫同打麻雀。
去小學同學屋企搞生日會,佢住村屋果啲,屋企又大,又有工人,間房又好大,又有Gameboy Color定NDS間小學係區內都算幾好,但成班屋邨仔同學+me都著得好窮酸咁去
俾人話唔係用正版遊戲王卡
果時先知卡都有分正版同翻版
同學屋企樓下有會所
自己屋企樓下得診所
有咩慘過中產屋企但窮養差過公屋仔 再跟住屋企人爛賭輸曬啲錢要夾錢租樓住
第一次係呢d po到睇到呢個視角
我都係
同後期免費先儲成半年$38 買150點
小學去過同學屋企,去到先知原來公屋
以前細個真係完全想像唔到有屋會咁細咁污糟

真係想像唔到公屋係人住嘅
去同學公屋屋企玩
先知道原來有人住響個咁窄既地方
廁所轉唔到身 房只夠放一張單一床 電視同梳化距離勁近
走廊勁污糟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞