細個幾時第一次體驗到貧富差距

787 回覆
852 Like 37 Dislike
你哋係班好朋友
住yacht唔得? 一定要住石屎樓?
咁做邊類型義工?
話唔定抽到富人
小學視藝堂要畫自己屋企,老師叫所有人係屋企影下相印出嚟貼落本視藝簿入面做參考。我以前冇貧富concept(淨係知非洲小朋友冇嘢食),去fd屋企玩通常都係同一個屋苑。以為所有人住嘅屋都係差唔多大,見到其他人嘅相先知有貧富差距呢樣野。
點解你一出世就有保良局瞓
我一出世就流落街頭
去人屋企玩,明明唔係同佢好friend,但佢竟然話我同佢玩緊嘅玩具,鍾意可以送俾我,嗰時講緊百幾二百一隻,我心諗係咪黐線
你讀u嗰陣係幾時
都講咗搶iphone 6/7啦
對唔治
窮撚冇買過iPhone
小學果時同學仔大時大節去哂旅行同去玩

老豆就問我今日搵倒幾錢

同學仔個個有書枱溫書做功課

我就摺凳做枱係上面做功課
唔係可以點
用完避孕套 洗乾淨 晾乾佢?
你唔好理咁多啦。
總之用完掉浪費又唔環保就係了,遲啲還要特登貼標籤,都唔知點貼添
即使係窮撚,靠天份加努力都可以入到地區英中。但英文科基礎好多時錯誤發育:唔教國際音標,發音係靠死記硬背;背vocab多過學句式結構。出到嚟啲「公屋英文」已經超越口音範疇
2012-2016左右 唔太記得
同學講我知,屋企有13間房
00年之前,仲係男女分隊50:50

後來平機會搞完變咗男女大混戰
從此之後升中性別失衡

女權自助餐仆街在
學業成績唔講生理差異
去到分廁所又講返
winwin雙贏 贏兩次
令我諗起以前小學好撚癲,小息嗰陣喺操場成日望住其他人食零食漏口跌晒落地,然後我就扮整鞋咁踎低執嚟食
我地讀psycho, 靠自己真係會食屎
如果Bully人地攪到對方畢唔到業不如一齊努力好過
不過畢業之後我地都冇乜點同佢聯絡

Off topic
同時我地班都有個土生土長印度裔同學不過中文唔叻
但正因為佢係到我地全英出堂先學到更好
不過professor都會英夾中咁樣上堂
好彩果個同學唔介意同埋佢識聽部份中文
細個去人屋企玩就知啦

非專業相關嘅part time簡直係浪費人生,畢完業出到嚟有幾十年可以做飽佢

窮撚家庭都算,中產家庭咁搞我實叫佢退左休好落樓下做看更 咪坐喺屋企浪費時間
小學老師放完暑假會問成班去咗邊度旅行/玩
日本歐洲東南亞咩都有
我暑假一係去社區中心一係係屋企on99一係跟老竇老母返工坐成日
你老豆老母仲會返工已經算好架啦
睇到好sad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞