細個幾時第一次體驗到貧富差距

787 回覆
852 Like 37 Dislike
由小一開始去人地屋企見到有電腦
打左鋪機之後記憶深刻 返到屋企不斷回味
但自己到小四先有電腦
揸飛機果個返左嚟香港做機師做左十幾年
食到唔痾就得啦 16蚊個飯真係恩物
最記得有排係日日食淨河
同學屋企畀錢佢去北極旅行
自己無
鐵皮屋夠獨立
當人哋揹緊Gregory 自己連k zone都唔敢買
唯有帶個四正啲嘅環保袋返學
要無錢到三餐不繼咁extreme先怨得
有錢唔offer咪又係因為經濟拮据
老母戶口有一萬蚊 咪唔會拎兩千蚊出嚟買遊戲機
有時未必真係講緊個熱水爐 遊戲機 小息買嗰包薯片咁表面
而係呢啲嘢反映到 屋企連呢啲濕碎嘢都唔願意/冇能力offer
我覺得呢啲仲sad過住公屋定私樓
大學果陣有個同學家景應該真係幾差
但我地班從來都唔會笑佢窮之類 始終大家都成年人
當年個個都搶緊iPhone 6 / 7果陣佢用緊3310
Canteen食飯永遠叫最平果個飯
有時我地會扮野話買多左張飛請佢食好少少

後尾先知原來佢屋企唔俾佢返PT,認為讀書就讀書
所以佢大學生應該有既生活佢都好似冇經驗過咁
飯局唔出席 學校既活動如果要俾錢唔會出席
差D想慳到連實習都唔想去 因為要搭車出去
到yr 3果陣佢屋企先俾佢返PT, 果陣先見佢生活好少少
就算地區村校,以一個級120人咁上下計,考到全級頭十頭都已經天資聰穎喇麻
你細個咁背到咁多書同字架?
點做到你個同學咁很乖,咁都唔反抗
乖到仆街。
無印象喇
淨係記得英文科老師整動詞表俾我地背
其他科要背架咩不過我係90後 00年頭升F1
中文要背書,同默字,英文要背生字同grammar, 小學就係鬥乖鬥紀性,都唔係鬥智商…所以男仔超級蝕底。
識左一年去女朋友屋企(佢話佢係處女)
入房第一次搞佢竟然櫃桶有準備避孕套
做完之後佢竟然話用過一次就掉左佢,下次開個新的。
我就感受到做有錢人真好,未破處櫃桶長備避孕套 中,用完又每次開新的。
我最錯係當年揀地區最top男校而唔係男女校咁就七年
不過果間男女校差男校都幾遠又唔想跨區返學
我孭足七年老翻袋返學人不要面天下無敵
窮唔緊要
思維都窮先大鑊咁點脫困
初中
放暑假啲同學仔就同屋企人去囇旅行
中學識過條女住淘大,有時上佢屋企(得我地兩個人),我話想入佢房坐下,佢話唔得,話入親房(你地)都搞我嘅
好彩佢老母唔係到,否則真係想即場屌柒佢老母!
咁你細個係背到咁多書同字架?
個肥仔中學同學食M記加大
一番學就知,人哋有工人姐姐帶,甚至有私家車載
唔記得啦
不過中學掛住打機
CE得14分
跟住AL梗係炒啦
出黎做野再補HD+top up
而家單身狗計收入算鬆動下年無得抽居屋
小學班主任問邊個要申請書簿定車船津貼嘅出黎交表
全班冇人出去,自己果刻唔敢出去
返到屋企俾老母打到飛起
第二日上堂前,交俾老師
老師仲話唔駛驚,啲津貼係幫助有需要嘅人
其實都幾仆街 當一班有一個心地唔好都令同學唔開心
叫人小息交去校務處咪得囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞