細個幾時第一次體驗到貧富差距

787 回覆
852 Like 37 Dislike
有個同學每日小息就問人乞錢

每人乞1蚊

每日Lunch同下午茶都唔洗錢
中學去外國讀書 有錢嗰班香港同大陸人真係好撚有錢 黑咭 每個月碌老竇張卡30幾萬 私人飛機 你講得出嘅地方佢都有樓 仲要唔止一層
酸枝木梳化真係窮撚標誌
放喺廳中間成陣窮酸味出哂嚟
咁你都唔差啦,做到佢同學

似咁樣但紅色

都30幾年前
邊個出啲咁嘅題目
擺明撚狗
呢一幕好似開司喺地下世界做苦工
辛辛苦苦儲埋嘅錢一次過買啤酒咁
讀書果陣用左1200叫左隻靚雞
講緊要節衣縮食先突到呢1200出黎

23歲
165 E cup 瘦底大波
仲要靚女

完事閒聊
有個captain連續4晚搵佢
每晚1劑

示意圖:
[/member]
起一起底,佢假膠
我中學喺山坡上面,我日日行上山返學…

有次行到身水身汗到學校門口…
點知見我同學喺架靚車度落車…

仲要有司機幫佢開門…
唐樓
要買晒4隻麥樂雞醬先係富豪
小一
同學拎住幾張金剛武神獸閃卡, 再滿晒成本集卡冊, 大部份都係閃卡
人地屋企好多玩具玩
學校 同學仔都差唔多家境 係有啲人書包 筆袋靚啲, 零食多啲

不過8-9歲上暑假田徑興趣班
有個同歲住深水埗 (好深刻 因為個時第一次聽, 亦無去過)
個年暑假上堂時傾咗好多次 同好耐

比較深刻係
佢話我知 佢上呢個興趣班學費係學校比 但只可以簡一個興趣班
羨慕我有工人帶 (佢要返學校, 老師再帶佢地上堂)
話佢無朋友住私樓 (佢講解咩係"公屋"... 雖然我啊婆啊公都係公屋, 我都成日去. 但個日第一次聽"公屋", 之前無親戚會咁區分.. )

個年我第一次知自己算生活好
佢成日表達羨慕 我反而覺得唔好意思同尷尬
同埋覺得佢知好多野 (依加諗返其實係佢成熟)
去同學屋企有自己房加兩個廁所
有得入迪士尼咪算係咁
最撚仆街係又要引到你滿心歡喜,再跌返落去地獄
原來去到係迪士尼門口同迪欣湖遊個圈
細個天真以為自己去左迪士尼
大個左就知道原來自己真係好撚窮
同學件校服鹹菜咁
幼稚園拖手去做早操個女同學,係坐benz返學
我係坐單車尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞