細個幾時第一次體驗到貧富差距

787 回覆
852 Like 37 Dislike
呢段嘢勁似啲窮撚父母生完仔justify自己無問題
佢似雯雯果種
但錯字可以改
搭校巴放學, 成車得一個肥妹喺豪宅落, 之後有5,6個喺居屋落, 最後一大竇喺公屋嗰邊落
唔同供應商都好似有少少分別 豐x順同唔知邊間
個個即刻衝落去買撈麵
睇人食
去朗誦節,同學呀媽車埋我去,買埋lunch俾我係車上面食...

係兩件千兩既手卷,個陣未食過都唔知咁貴

第二日問其他同學先知呢個牌子
乜唔係個個都上HKCC down 3dm rom
再去觀廣執隻$10 UMD玩咩
中學第一次上公屋同學屋企.......個畫面依家都記得
濕廁>好慘
去人地屋企見到人地有房>第一次知原來屋企係可以有房(明明tvb劇係連公屋都可以有房

呻還呻
無病呻吟還無病呻吟

咁事實上面有幾個係堅窮嘅
不過9成就係呢d見到人地有車有樓養番狗(其實好多低下階層做一世都冇嘅野)
就講到係現代人必需品咁,但係d咁基本嘅野自己屋企都冇所以好慘

人地呻下又我的我管?
何超蓮呻舖租貴,業主知佢有錢所以唔減俾佢
成個internet都笑9佢啦
你係咪因為咁搞到想靠賭馬發達
我細個屋企帶你去迪欣湖
但同學去迪士尼
想發達,但唔會恨發達
你份人真係閪到
做你仔女真係慘
討論區講感受要你批?你係咪贊成雯雯生多啲
其實宜家d小朋友比連登仔生性啦
係呢度d廢柴先咁多抱怨啫
咩抱怨姐
自己都養唔掂又要生仔比仔女怨好天經地義
養兒防老講到唔屌得咁
小學d同學已經講緊搭飛機旅行
自己廿歲先第一次搭飛機
去鄰居屋企玩,佢地有最新款遊戲機
但我屋企咩都無
點解差咁遠
所以其實我寧願你地屌自己老豆老母衰乜
第時唔好撚學佢地
都好過
「嘩人地有乜有物呀」>「我冇我好慘」
咁有d都真係望塵莫及嘅
但係再望真d?
有d原來係因為部遊戲機,因為個處死式熱水爐,因為張床大過你,因為佢冇錢帶返學所以冇得小息去小食部買野食
呢d野,係屋企有錢但唔offer俾你,定係真係冇錢到三餐不繼俾唔到俾你,自己心照啦

上一代衰乜咪唔好學囉
正如我係除左金多寶之外係唔會行入馬會,亦都冇馬會account
我老豆唔舖草皮我諗宜家最少有兩個首期
個個中學或小學去海外旅行
窮惡過鬼
由細到大無咩搭過的士 大個啲坐私家車 唔識開車門 但其他同齡嘅都識
重點係窮人生仔係勁賤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞