細個幾時第一次體驗到貧富差距

787 回覆
852 Like 37 Dislike
果時唔會明白既面子
小學升中派位

我考全班第一,派同區band 1英中
沾沾自喜以為自己好叻之際

聽到旁邊成績、操行出名差嘅同學
派到傳統名校
咁由柒佢
好強嘅求生意志,你呢類人無得輸。
見到身邊d同學有錢補習同埋學樂器
再悽慘一啲係咪一出世冇手冇腳……
好想認識妳 真正有錢的絲打
我都類似
我就唔係去公屋,嗰個同學住嘅單位仲差過公屋,唔記得啲裝修點,反而記得食飯時得一碟餸。我有少少驚訝(雖然碟餸有菜有肉嘅,又大大碟),而我自己由細到大屋企都起碼三碟餸。

但哩位同學零用錢多過我,又有遊戲機。

佢屋企後來抽到公屋,住得闊落咗。

去有錢同學屋企,就覺得自己窮
入到屋見到點解會有條樓梯?
第一次知道有樣嘢叫「複式單位」
好撚大共鳴
自己好彩揾到小小錢已移英
仲記得屋村小學細個學英文
唔識啲英文點讀 要寫啲中文字係上面死記
依家移英發覺人地Year 1 已經學好Phonics
機本year2 year3已經識讀幾乎所有英文
無十成都有八九成
仲要勁標準音標
仲洗咩死記點串
聽音收經拼得返出嚟
都係無十成都有八九成

依家同仲係香港有小朋友嘅朋友傾
學英文點都要學Phonics先
佢地仲以為我講係口音問題
其實跟本唔關口音範疇
佢地講極唔明
果陣小學大部份人住公屋、得幾個住附近居屋
細個上人地居屋玩覺得冇乜特別、係大少少同多間廁所唔駛排隊

當時係小五入精英班先同個住康樂園既女仔同班
日日老豆車返工、放工有工人接
個樣要仲要少少鬼鬼地成績又好
人地畢業前生日仲有請啲同學去佢屋企玩、當然冇我依啲窮撚份啦

仲有以前老豆個老細住大埔南園
去過人地度一次、果陣應該5歲唔夠
一入大閘就狗衝、跌咗落人地個水池:濕撚晒唔驚、快啲救我
我就喊到狗咁、俾個工人扯返上水笑到仆街
濕晒之間仲記得人地間屋入到門口就係條長樓梯直上兩樓、要行上去換衫
講起都心酸

我而家住歐洲,平時返工用英文加德文。但我本身個英文底畸型發育:r l不分、silent letters冇概念、th 又係難搞,唯有避開曬一啲容易混淆嘅字

例如唔講flu 講cold,因為through, fool, flu, though, full 我講出嚟完全一樣
人地搭電梯,我就行樓梯
同學屋企有遊戲機
小學便服日
Same 細個好羨慕同學仔係M記搞生日會
中學去同學屋企做project, 發現佢屋企係頂樓複式單位,望到吐露港
身邊全部窮毒,體驗唔到
你有冇16 cm?
我聽嘅係小富由儉,大富由天
細個會考口試話唔係個個部手機都有影相功能即刻被全部人反駁既時候
大約2年前係大快活見過有男人食二手飯,好震撼
你以為
以前就算有錢,果代都唔會精心打造仔女,都係比佢學下野返下學
而家有錢家庭係一早已經打造到仔女人上人咁
直程成個氣質唔同
你姓劉?
中一有個同學屋企住同區千呎私樓,自己屋企住公屋細單位
啲體會多到唔想講
總之我同自己講,第時無能力係必定唔會生
生得佢出就一定要佢物質生活富足先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞