細個幾時第一次體驗到貧富差距

787 回覆
852 Like 37 Dislike
細個上水站以為個機係查幾錢,拍左卡 。之後比呀媽屌到仆街 。
小學五六年級啦
人地背囊成日牌子野(果陣運動品牌已經覺得好貴架啦)自己就無得買呢啲牌子野
七十幾歲上連登
1. 你會喺親戚屋企沖涼?
唔係你點知即熱式爐係點?

2. 唔通人地收埋左個罐你又去搵出黎?

3. 其實由細到大用開濕廁嘅人係唔會覺得乾濕分離有咩咁緊要

4. 又係嗰句,你會跳上人地張床?

利申細個住公屋,好親嘅親戚住私樓,個個星期見面,同埋上去玩
我都未試過喺嗰度沖涼同埋訓人地張床
所以我唔會感受到呢d差別

其實真係窮撚到飯都開唔撚到先真係窮
老豆老母有錢但唔願用係另一回事

你上面講呢d野,除左舊樓冇煤氣(租嘅咪搬囉,買嘅就收嗲啦),其他野要搞,頂到盡都係3-4萬蚊已經可以追到晒
屌你幾皮野就叫貧富差距?
係咪真係一定要食最好住最好冇人好得過你先ok?
細個讀私立小學
有同學請去佢屋企生日party
佢屋企係九龍塘 界限街個d apartment
去到佢屋企仲要見到好多係反斗城想要既玩具
有3個工人 3個工人都係黑人姐姐黎 唔係菲傭印傭

90年代 我細個住深水步鴨寮街
小學隔離班有個人佢呀爺朝朝早揸法拉利送佢返學 有時就佢老豆揸架細牛
中學時期 成班同學仔去睇戲
50蚊都係辛苦錢做part time賺返嚟
隔離同學個媽媽親手畀張五百蚊
同佢講玩得開心啲呀

個一刻我就知道咩叫貧富懸殊
小學唔記得幾年班
同學屋企開生日party
坐佢私家車去佢半山屋企
然後落去會所玩
啲工人整咗勁多美食
真係玩到有啲唔捨得走
返去個連自己房都冇既屋企
中學買班相果幾十蚊屋企都唔肯俾
結果全班得我唔買
班主任問點解唔買相
問我係咪俾人恰,過得唔開心

冬天屋企唔俾錢買校褸
同學見我凍到震,成件俾著咗我長著,到畢業先還返俾返人
越窮政府派得越多迪士尼飛
見到個個同學都揸住部nds gameboy
而我先第一次知呢個世界有呢啲遊戲機
Fking true
舊時睇新聞好似慶回歸就派
一盒已經叫好留手
我中學果陣有個有錢仔係直接買一箱
一箱24盒
之後會上佢屋企幫佢拆
多到爆哂果啲就派街坊比我地
得閒就拎黎砌下玩下

因為果陣冇咩人有玩卡game
所以佢課親金都會開心share 下
仲記得要開住電腦上台仔網係到睇啲卡咩效果
幼稚園 個同學放學拎住啲百獸戰隊玩具玩
[size=6]第N屆連登鬥慘大賽[/size=5]
最起碼阿爸阿媽會封100
之後有d好錫我既親戚都有100
都固定500-600起跳
其他就係d唔太識既阿爸阿媽朋友比
儲起d 10,20蚊
最後先有1000-1100左右

但都係班入面算低收入人士
我覺得你未去過
嗰度有機舖
係同一班同學嘅貧富差距細咗

好少再有一個半山康樂園同100呎劏房同一班
因為入咩學校已經分開咗呢兩種唔同收入嘅家庭
搭飛機見到其他人坐頭等
果陣好羨慕中學同學孭laosmiddle
me too
所以細細個成日偷錢買零食
小學有錢同學買足球機波,嗰個人就全部同學小息搵佢玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞