細個幾時第一次體驗到貧富差距

787 回覆
852 Like 37 Dislike
如果係真都好
成世咁長,鬥慘大會贏咗又唔係要做華安⋯

小學有次就遲到,喪跑
返到去,有同學話:「我都差啲遲到,所以我坐的士,仲見到你跑。都就遲到,梗係坐的士,邊有人跑㗎。」
我記得有騎馬機 同好大部既滑雪game機
中同住畢架山複式
發現自己住私樓唔算得係咩
呢個世界大把有錢人,人比人比死人
做好自己算啦
再加個mastemind銀包

俾你住太古城又望寶馬山
住寶馬山又望中半山
人心不足蛇吞象
細個去同學仔屋企玩
人地拎部ps1-2同部大電視招呼我
但我屋企乜柒都無
電視機仲用緊木箱雪花舊電視
從來唔敢叫同學上自己屋
沙田
小學小息人人有得買野食買野飲
自己去到6年班先得5豪子買粒蜜蜂糖
好彩我讀男校
如果有女同學應該仲有村上隆花花/地圖袋/紅心/Polo/日系潮牌
朝朝坐靚車係學校門口落
自己就迫地鐵仲要早勁多起身
小學放飯時間 人地工人煮飯砌到好靚
自己食前一晚食剩個啲

激鬥戰車,我玩老翻,同學玩正版,正版d色仲要勁靚
呢樣我係去到我中二中三開始,我死鬼呀爸間唔中塞20蚊,50蚊俾我開始先明

依家諗返,我死鬼呀爸讀書少,唔識表達
但係依家我都理解,起碼我嗰段時間,唔洗睇住人哋食
人哋食麵,我都有三文治食
人哋食麵加餸,我都可以食淨麵

可能係我樂觀,但係起碼我滿足先
唔係憎
問佢?
係自私 錢洗自己度緊係爽
巴打 好細個?
二手飯達人
你咁就冇左個改變一生既機會
細個小學去同學屋企做功課,去廁所見到無浴缸。
我完全係小學雞真心問 「點解你屋企無浴缸嘅? 」
佢啊媽聽到 勁尷 然後爆9我
「 唔係個個人屋企都有浴缸架!」
第一次感受到有差距係小學三,四年級
買唔起G shock錶
但你話意識到自己係窮人,係高中
個老友由公屋搬去私樓再去外國讀書
見佢社交圈子都係有錢仔,有錢女
個種遙不可及
同一件事
你睇到正面,感恩你爸爸對你嘅體貼令你回憶都係暖嘅
係好事!
其實由細到大用開濕廁嘅人係唔會覺得乾濕分離有咩咁緊要

完全唔認同呢句
細個用濕廁用咗十幾年
一直好痛恨呢樣嘢
覺得咁樣嘅廁所環境真係好差
依家自己地方就算已乾濕分離咗
我都仲係極力保持成個廁所嘅乾燥狀態
廁所保持乾爽真係好重要
霉菌 水垢 都會少好多
中學嗰時書包爛左 阿媽懶得同我一起去買 俾左個袋我用
返到學校啲女同學係咁過黎左睇右睇 我先知道原來個書包係hermes 返到屋企就即刻問阿媽攞錢自己去買書包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞