細個幾時第一次體驗到貧富差距

787 回覆
852 Like 37 Dislike
師兄你老豆人渣黎
自己住木屋,去同學間村屋玩。
你中學係咩年代先
如果係90年代手提電話電話咁貴買唔起都正常,如果係2000年代買部手提電話都係一千幾百,好難話冇錢買唔起
2000 年代嘅中學生
無,好細個就知自己屋企窮
過來人 窮就咪生
格黎個人食M記比$加大,我從不加大
3張野明你講乜....
以前買o個隻吱吱jelly條真係有人叫冰條
一條條入面係甜冰既叫吱吱冰
雪條係真係豆豆樂o個款就叫雪條
兩條既叫孖條
又唔洗下下話人大陸人既
以前香港有D用語到依家聽番都會覺得古古怪怪
學校捐錢,同學係拎支票
簡單嚟講,就係大陸出嘅零食,最記得係質感奇怪糖同會漿住個口嘅唔知咩酥嗰啲
細個以為鳳梨酥就係死甜同一大坨粉漿住個口,後來入左U 同個臺灣同學講起我唔食鳳梨酥嘅原因,佢話係因為我冇食過好食嘅鳳梨酥,佢返臺灣過年嘅時候買左一盒佳德鳳梨酥畀我,我先知真正嘅鳳梨酥係咩味。
普通雪條都會叫冰條
以前香港冰同雪呢兩隻字係成日混埋黎用
冰棒冰棍先係北方叫法
政府請人就要一比一 工程師呢啲就業人數九比一都係😂
根本就係性別歧視男性
其實真係好唔make sense, 明明朝早仲熱,反而唔開
咁應該全部都食貧餐,食富餐果D有咩得著?
所以依家自己住 就唔理
熱就開
成千銀你又好過分……
我小學一次過洗多過100蚊都畀屋企人問長問短
細過無錢去廸士尼
只去到荔園
其實你都好幸福啦
Feel到你父母都想盡力俾好既野你(居住環境、遊歷等等)
反而想講下最介意果樣野
由細到大最中意車
19歲果年 人地就屋企比錢去學車
我自己做暑期工/part time諗住自己搵錢去學
但老母竟然同我講 我有返part time咁佢唔比錢我開飯

有排同姑姐姑丈去個uncle auntie屋企(加洲花園)食飯
人地就揸BMW E93 335i仲要棍波
個uncle之後仲買多一架Audi RS6

而我地就坐架Toyota柒人車Previa
最炆既係我姑丈之前其實係揸架Benz E320
但我姑姐叫佢換架柒人車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞