細個幾時第一次體驗到貧富差距

787 回覆
852 Like 37 Dislike
係咪I believe I can fly 個計劃?
個題目係第一次體驗貧富差距喎
唔係講自己好慘喎
你閱讀理解零分,定比仔女屌自己窮人生仔正仆街屌到傻9左?
小學嗰陣連$3/5粒燒賣都唔捨得買
小學 同學坐私家車返學放學
我就行路
我參考嗰時真係有咁做
如果真係要教育現實殘酷,係有錢人一方連窮撚包餅乾都想拎埋
細個識個有錢女朋友 帶我去馬場 拉頭馬
其實以前廿蚊
去街市都買到一啲個款唔錯既小朋友衫
純粹品味問題
參加過兩次,兩次都係抽中窮撚餐,放學幾個同學跟個有錢同學去漢和食餐飽,佢老母埋單
我細個同屋企人去街市買廿蚊卡通衫
好多都款式唔錯
幾靚
好開心山
玩四驅車 同學用散熱摩 成50蚊一個
樓市旺嘅時候睇住唔少同學細屋搬大屋
我話屋企好細,問老豆點解我哋唔賣樓搬大屋
被老豆屌我唔知足
人工低到仆街喎
你同學係鐘培生?
用失敗例子打飛機咩
差唔多意思啦
不過依個時勢慳錢都慳唔到幾多財富出黎
個老闆係同學個老豆
食鳩我
呃啲見識少既學生
都真係幾仆街

呢啲咁既同學
唔好來往啦
有冇打鳩你同學
我係年年啲親戚或者屋企人啲朋友俾親一封利是都係100蚊起仲未計屋企人每人一封1000搞到我由細到大都以為大家都同我差唔多後尾問返起先知原來好多人都係收緊20蚊一封
唔係第一次,係印象深刻嘅一個細節
一個我唔熟嘅女同學,見過唔只一次佢著一對著到好舊嘅白波鞋同朋友出街。
打緊呢段字我都諗可能係慳家/過份慳家? 定只係冇sense?
嘩 呢個堅慘
嚇到唔識反應
由細到大都冇零用錢。
從來冇試過小食部買零食,小息有零食都係屋企帶返學阿媽喺街市買嘅又平又唔好食嘅嘢,小學時有班同學個個小息去小食部買完嘢食就share 嚟食,但從來都唔肯同我share,嫌棄我啲零食。又有一班同學成日將啲貴嘅文具同飾物收入我櫃桶,然後話我偷佢地嘢。
後來中學時個個有手提電話但我冇,有一次有個同學夜晚12 點打嚟我屋企同我講生日快樂,佢話本來想打我手提,但發現得我屋企電話。我收線之後老豆勁嬲,話我識埋啲唔知咩人,夜麻麻打去人地屋企。我話係因為我冇手提電話,老豆更嬲,話我唔識體諒屋企冇錢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞