細個幾時第一次體驗到貧富差距

787 回覆
852 Like 37 Dislike
小學去同學屋企玩,個廳係無梳化,得兩塊紙皮坐地下
「我信你個鬼」
你條傻鳩我問返你轉頭
冰條都唔知?
士多有無去過
老人輩剩係逼人買樓結婚生仔
有野留比我咪做到以上既野
有啊,叫開雪條喎
同埋你都唔止啦
3元零用
幾條糖
你上世壞事做得多囉仲講
一開包媽咪麵
10個同學都隊隻手埋黎話 : 我要!

假期完星期1帶左包M&M返學校
隔離同學問: 嘩 你發左達?

雖然聽返好想笑
但小學真係會樂意D share比同學仔朋友仔
細路你幾歲? 198x 年係咁既價錢
同學細細個已經周遊列國,住新界嘅我連市區都好少出
身邊同學大學揀住宿舍
我屋企聽到話我想住宿舍開頭贊成我體驗大學生活
一聽到幾錢即縮沙

人人去畢業旅行我就即搵工

暑期工賺到既錢得幾千蚊買左部電話俾屋企屌我話唔俾家用淨係識買野

細個無錢cool牙攪到而家勁樣衰

大致係咁
同學有航空母艦筆盒我得個筆袋睇住佢玩
小學知道d同學原來冇工人姐姐同埋司機接送既時候
小學應該鐘意冒險樂園多啲喎
你露營,係自己買料煮俾自己食;讀國際學校個朋友去露營,係帶廚師煮俾佢食
升中派位 我間窮撚屋邨小學 好多新移民
見到啲同學 全級前幾名都喊晒口
入唔到英中 要去叩門
得我一個 成績一般 但屋企一早幫我報左直資
升小六無耐已經收左 成個小六hea99
連派位表都唔洗填
睇住啲同學緊張成年
3蚊應該夠買冰條?
嗰陣應該一係就咬冰條
一係就打嗰間士多部吞食天地2
細個果陣其實唔覺, 依家大個諗返先覺:

- 以前細個有錢果D會有學校飯盒食 , 我就自己帶飯
- 人地住私樓, 有平台仔 (無泳池 無球場 無GYM ROOM), 同部Lift好撚細, D走廊好撚焗, 間屋又唔係特別大 , 所以又唔覺自己窮 (公屋仔)

真真正正覺得窮, 係出到黎做野先見識到
小學Gameboy 、中學psp
係,所以話果到冇咩野玩
當隔離同學食緊m記加大既時候
爸爸
要畫公仔出腸先知
居屋已經算唔錯
不過係人比人咁解
上左連登先知先原來個個都咁有錢,一畢業就搵50k,連地盤佬的士佬都10萬8萬1個月,有千幾萬身家都會比人笑窮,自己搵得幾萬蚊都唔知點生存
小學讀屋邨小學人人都住附近幾條邨
完全無公屋居屋私樓豪宅概念

順利入左英中 都係屋企附近 同學唔同晒 無晒啲同邨人
中二個陣上地理
個老師教哩啲就係公屋係香港最窮(最垃圾)既人住仲指住我住條邨做例子
個種震撼永世難忘
好似第一次發現地球係圓咁
個下即刻扮訓
以後返學都好小心唔想比人見到我係個度行出黎雖然已經係公開既事(中一唔識野同晒人講)但都想做下鴕鳥

之後去左名校 又係第二個世界
上埋U就更加

不過都係無當年咁shocked
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞