細個幾時第一次體驗到貧富差距

787 回覆
852 Like 37 Dislike
細個小學玩四驅車 俾同學邀請去我屋企個會所任玩賽道
唯一一次跟老豆老母搭飛機係返大陸
仲要坐車上廣州搭
去fd屋企個廳大過自己成個屋企
個同學係荷蘭混血 最後移民返加拿大
小學有個老師叫同學舉手屋企收入有幾多
一萬二萬咁問上去
其實細個果陣冇乜貧富既意識,只會覺得係阿媽孤寒
真正第一次有體會應該都係讀完中學之後,睇下大家咩出路
考得唔算差但窮果班,同讀唔到書但有錢果班,大家可以揀既選擇
先發現依個世界從來都冇公平
咁多痴撚線教畜
真係童年陰影
小學出通告叫家長俾20蚊去麥當勞學俾錢
我屋企人無錢俾 我一個人坐喺隔離
個老師有病咩,問小學生家庭收入,有幾多個知?有幾多父母,無論是富是窮,會有自己仔女講月入數目?
呢個世界點都無可能有絕對公平,但文明國家已經做到盡量相對公平。
比多北歐加拿大果啲,超重稅,但民選政府再做財富平分,已經係減底左好多先天嘅公平問題。
中四已經cut零用錢逼去m記做pt
第一次去同學屋企
見到個有女人喺廳
就好有禮貌叫咗聲 hi auntie
點知即刻有另一個女人出現
指住個「auntie」話呢個係工人
我係見人有得去迪士尼,但自己從來未去過
真係好好
細個用屋企人八達通嘟 2個禮拜用左成千銀 比老母打到仆街
考完會考,自己夠分升中六
有d唔夠分去讀ive
有個唔夠分去澳洲學揸飛機…
根本中5去讀ive/先係好出路
個個有ps 但自己得gameboy
金龍金綸維多利亞etc
金綸好似特別貴啲
其他就係去自己學校附近啲街市/屋邨商場買

印象由小學開始着二手校服(學校會搞捐校服活動再比學生買返/送,視乎新舊狀況)
執到金綸當係寶咁

到升中個陣中一去過校服公司買過一套校服
個時未發育 fit size係32/34
老母差啲要我買38話可以着到畢業
最後買咗36
但發唔發育都係咁細粒 於是個套着到畢業
但有次要高form集體影學生證件相 派相個刻先發現自己套衫啲色淡過年年換校服嘅同學好多…

另外係冷衫可以着開胸同過頭 只要啱色同有校徽就可以
有啲同學着開胸/縫校徽上去嘅冷衫 一開始以為只係款唔同 或者係着開胸型啲
後來先發現原來有啲有錢同學件衫個嘜頭係外國牌子
(只係其中一個例子
我細個果時呀麻帶我執紙皮
9x年果時紙皮好值錢下
而家諗返都幾癲 咁湊孫都有
同fd講佢地都唔係好信
地區英中唔難入掛
我讀屋村小學全級頭十幾都入到
應該係比小朋友知錢大約有咩用
錢係要管理下嘅資源黎
細個去過 仲記得個活動一開始係每組比3舊水
要買一d目標生活用品同搞掂成組午餐
要成組人傾點用d錢

到臨完活動就貧富宴
但唔明點解係抽簽 而唔係根據朝早活動個表現決定你分邊組
好似教緊人 死慳死抵
理財做得好都未必有得做富人
最後都係睇運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞