細個幾時第一次體驗到貧富差距

787 回覆
852 Like 37 Dislike
非常有錢嘅人
7日練技都練左一半時間
拎唔拎到召喚石
屌,啲遭遇好撚似
我係首先發現個fd真係好窮,中學夜晚要去打童工先有錢交租,先知自己過得唔差
以致後來先發現係人地眼中我個身世都幾慘,但我自己覺得還好,可能係因為我發現左有人慘過我先過我sense到自己個情況,最算錢銀上真係充足
正常 有錢人點會搭火車
一樣,我同班主任任講話要申請,佢話未試過有同學申請,要問吓點搞,第二日覆我...
細個無咁醒
同埋好遠
而且無咁多室內體育館
出世個陣時 喺呀媽個閪度出黎 好鬼窄搞到個頭好痛
搞到我一出黎就喊到仆街
原來係呀媽想慳錢唔肯開刀
見到同我一齊出世嘅朋友仔舒舒服服喺個肚度拎出黎
頭髮都冇咁亂
痾尿咪好麻煩,如果前面有條拉鏈咁就柒到極致
我識人90年代,00頭就已經玩轉歐洲
反而細個對錢冇概念 唔貧富差距Concept
到大個讀大學見啲同學講自己住邊再有唔同反應先感覺到
呢個係現實
細個時 個親戚有司機有幾部車 屋企九龍塘一間幾層個d屋入面有樓梯個d 長假請我去住 又帶我入乜會所物會所 個時
有期要入隻廢UMD先run到ISO
見到同學鬧交話學校個球場係佢屋企俾錢起
唔好講細個好少出街食呢啲野咁行。到中學,大概係容祖兒全身暑假,Twins嗰個年代,啲同學識咁多呢啲歌係因為佢地放學會約埋同班啲女同學放學去唱K溝女,WTF我一日食飯錢先得20蚊鬆啲,我斷估當年唱K都唔可以20蚊落到樓。
邊個排隊就會比班中死肥仔串做窮仔
細個好早知有貧富差距,但老豆老母叫我知足常樂,所以從來唔覺得自己慘。
到出黎做野 識女仔,慢慢發現競爭對手咩都有,再係做野上發現幾叻都好都好難超越到,先真正體會貧富差距
我連迪士尼都冇去過
身邊好多人有PS3/ NDS我冇 喺隔離睇住佢哋一齊玩
之後點?
咁我淨係識佢住康樂園
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞