細個幾時第一次體驗到貧富差距

787 回覆
852 Like 37 Dislike
粉嶺出閘止蝕
細個窮撚家庭長大
夜晚先準開冷氣
然後凌晨間屋「涼咗」就要熄機

到大個少少 我直接屌鳩佢
又熱又凍 你不如唔好開

係咪講緊冰燒三層肉
小學同學年年暑假去旅行
有旅行去,已經唔叫窮
小學去同學仔生日會,枱面好多野食

同學老母問想食咩幫我夾,我話要麵

佢話唔係麵,叫意粉,個時第一次見意粉
教育意義就係有錢人唔會分享畀你
小學一樣要拎書薄津貼
每次班主任問有無人要交都唔敢出聲 等到放左學再自己交比佢
可能佢都feel到我唔想比人知 之後再收嘅時候佢會叫要交嘅同學自己放學再攞比佢 到衣家都覺得佢係個好老師
見到同學屋企個雪櫃入面全部都係Häagen-Dazs雪糕
自己屋企就係雀巢同埋紅豆樂雪條
中一嗰年問個女同學住邊,
佢話綠楊新村。
我問佢係咪同祈德尊新邨一樣係居屋,
個女同學反白眼話「祈德尊咁cheap。」
佢之後問我住邊,
然後講咗句,
「嘩公屋仲cheap。」
考完公開試見到同學上東華遞支票
中一; 中二知道貧富差距 放學去同學屋企知道
小學4 5年級知道智力同聰明人想法同自己唔一樣 望塵莫及
硬幣利是唔係因為太似吉儀所以係忌諱嚟咩
你屋企人都幾仆街吓
屌你老鼠俾錯正評你
On9
幼稚園去同學生日party
間屋有游泳池
1 2蚊不如封個無言感激d fd算啦
擲地有聲
死窮鬼係咁上下
屋企對面山上面就係豪宅
我問老豆點解唔住上面
佢哭出來
小學時候有個有錢仔同學,佢阿媽買多過兩三人量嘅零食比個仔拎返學派。果個同學派零食時非常受歡迎,大約有半分鐘時間。但係派完後成班人散開,冇人理佢。

果時一開始我都唔捨得買,走去拎佢野食。到小學尾段,我自己買,冇再問佢拎,加埋班同學都慣咗,佢都唔再開心,仲有帶少咗零食。
同學請我去佢屋企玩 佢間屋頂層複式 個廳大過我屋企
去咗個幼稚園同學屋企生日party 佢住跑馬地仲要屋企勁大🥲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞