Leveraged ETF 討論區 (65)

770 回覆
9 Like 0 Dislike
Tqqq 賺緊 tmf 幫手輸翻出去
有咩咁舒服 尋日一次過輸晒比羅素道指標普
Red Sea Crisis
Mary C. Daly: 3 times rate cuts is a resonable base

https://www.youtube.com/watch?v=arIDsESczgo
咁多位師兄,可唔可以分享吓有咩exit plan, 10年到而加個低息環境令到TQQQ個performance 好好,但上網再睇08同00年backtest會發現有9成以上嘅drawdown, 點樣先可以避開呢啲destructive drawdown 呢
Deleverage
唔好買
利申 避唔開
你有信心既話.
見到22年呢d危機
就要keep住月供溝TQQQ
涯到個市變返正常

你夠顛既話
見到22年呢d危機
將tqqq斬一半or斬哂
再反手買sqqq
多謝師兄,但具體咩時間,或者有咩indicator會trigger到你去deleverage呢
都明,唔係想避開所有market correction或者bear market, 只係怕2000年同08年嗰種比較長時間嘅下行,睇吓大家有冇方法避開destructive drawdown 姐
明,同樣嘅嘢未必會發生,但都要有定exit plan嘅,touch wood 有咩事都識反應姐
希望到時keep到啦,反手個timing真係捉唔到
我本身無揸實股,全部都係遠期long call,每當回報超過200%,我就會roll 1次
所以師兄係fix咗amount,let's say 100萬落option, 回報到200%就賣咗佢,再投資100萬?唔知有冇理解錯,不過都好似唔錯,受教了
我比個實際例子你。我依個月供左1張tqqq call@45, 26年1月到期,成本大約係23蚊,extrinsic value 係12蚊。若果到期前,張call升到去69蚊,我就會close左依張call黎take profit, 然後換過張新嘅leap call。若果唔到價, 依張call 我就會一直擺到到期日先至 roll

依個strategy 嘅好處係,若果TQQQ好似22年咁又跌8成,我嘅max loss只係23蚊。壞處係贏嘅時候會比正股贏少12蚊。
比個上限LETF係組合入面個%就得
6:4派手足仲健在嗎
想知大家TMF有冇換其他嘢對沖TQQQ
多謝指教,本身對option了解唔多,睇完覺得應該要了解多啲

btw呢度啲討論氣氛好好多謝咁多位師兄回應
好,參考吓out巴個google doc睇吓有咩可以再放入portfolio 先
pish
如果入夠貨,高位 開始put option 對沖
本身6:4不過擺擺下TMF得番2
6:4派手足仲健在嗎
想知大家TMF有冇換其他嘢對沖TQQQ

未打曬 TMF都仲會有買入, 不過之前有次假升FOMO蝕左之後決定擺住cash先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞