Leveraged ETF 討論區 (65)

769 回覆
9 Like 0 Dislike
G chi TQQQ 上返前頂
標普道瓊斯指數公司宣佈,將超微電腦(SMCI)和德克斯戶外(DECK)納入標普500指數,以取代惠而浦(WHR)和齊昂銀行(ZION)。
Single family detached homes喺Owners’ Equivalent Rent入面嘅比重顯著提高咗,導致1月份CPI超預期,而且情況可能持續幾個月
https://www.facebook.com/share/5FbcVThm2KRgP7Yz/
70 蚊
搵咗
睇你風險承受能力,睇你對後市睇法。

有人長揸,有人短炒,無論如何,自己決定自己承擔就得。

真新手建議你買QQQ VOO感受吓先,大起大落唔係個個人有足夠既心理質素去消化。

thanks
請問建唔建議買特定行業版塊 etf?
例如soxx, inda 呢d?
你睇好咪買,最緊要都係對自己投資負責任姐。

人人對個股市睇法唔同,要自己判斷。

巴打點睇QLD 20年backtest 跑贏TQQQ & QQQ
Strong hold QLD提早財自?
低價溝有無計先
計左每月DCA咁供由1988開始都仲贏緊
第一,點解係睇20年?點解唔係睇一年,五年,十年,又或者五十年?

每段時間點都會有升得多啲既資產,你唔會預知到邊樣最後升最多,我依一刻個個人判斷係睇好後市,所以咪買TQQQ,可能係啱可能係錯,不過我會自己承擔個結果。

如果你覺得QLD更好咪買QLD,you have my best wishes。

第二,如果你真係做simulation既話,用TQQQ由成立嗰刻計,個真實回報同sim出黎個回報係幾乎一模一樣,而QLD個真實回報係打咗個折。

我都唔知點解,可能係管理費,或者係因為基金size細啲所以track得無咁準?不過我剩係買TQQQ所以無深入研究,你計一計數就會見到,全部data都係公開資料黎。
第二,如果你真係做simulation既話,用TQQQ由成立嗰刻計,個真實回報同sim出黎個回報係幾乎一模一樣,而QLD個真實回報係打咗個折。

你喺邊度睇到?
自己計數計出黎,NDX連續交易日既差價上落 * 2 vs QLD historical data。

yahoo finance就有得download data黎計,excel都計到。
經歷過22年,相對低位溝過唔少貨
巴打覺得好唔好試下技術分析,time the market放啲去嘗試回調啲然後接返貨
見佢重未上返之前高位,覺得decay好似真係幾蝕下
我唔識技術分析,個人覺得睇圖有啲難搞。

TQQQ係track Nasdaq 100,咁應該睇Nasdaq圖定TQQQ圖?啲咩咩雙頂呀移動平均線呀trend line呀都完全唔同,如果Nasdaq個圖話短期會升,TQQQ個圖話短期會跌,咁點買?

我唔識咁多,個strategy好簡單,就係buy and hold揸到退休,不過當然可能有其他人有更叻既玩法啦。

Decay就tradeoff黎架姐,有佢好處有佢壞處,驚咪買VOO QQQ,TQQQ is not for everyone,百貨應百客
QQQ VOO我都有買,TQQQ UPRO就打算可以食下leverage好處,再有得trade下咁

俾我就會睇NASDAQ100個圖,其實兩邊都幾似
我係應該估跌穿30天平均+跌穿trend line就賣
再等一排買返,但QQQ就唔郁佢

不過上個星期都做咗幾次傻散,好彩圍返都冇賺少到,重贏咗少少差價添

嚟緊個勢都似龍升,問定大家點睇學下嘢
QLD 2006/6/21成立
TQQQ 2010/2/11
到呢一刻QLD 39.25倍 TQQQ 145.94倍
用NDX計QLD 54.12倍 TQQQ 172.25倍
都係用yahoo finance data
你計完係點?
你是對的!我錯嘅原因係因為我幾年前睇完全倉巴篇文,之後仔細研究過,但係之後就再無update,所以個思維先停留咗係 2022 年。我當年係咁睇的:

1.1. 如果由TQQQ成立開始計,去到2022年1月1號,其實都係相當準:

1.2. 如果由QLD成立開始計到2022年1月1號,就有相當差別:

2.1. 我當日無再深究(因為我剩係買TQQQ),所以就得出咗個錯誤結論。其實依家睇番,公平啲咁比,QLD由2010年開始去到2022年都係相當準的:

2.2. 如果用2010-2024年去計,先大家都唔準:

所以諗返轉頭,應該係For Leveraged ETF嚟講,凡係有大跌就會有Tracking Error,QLD當日唔準係因為經歷咗08金融海嘯,而TQQQ一路無大跌所以當日先咁準。

3.1 證據就係單獨黎睇QLD由2006-2010先唔準

3.2. 2010-2022都係相當準的:

換言之係我怪錯咗QLD,多謝你咁認真計一計令我都重新計一計。
又唔似係大跌做成,2020太短唔計?你幅圖QLD未開始跌已經唔準
咁睇有可能係息率問題05-07年都高息影響咗swap rate
舊年swap interest蝕嘅同volatility decay一樣咁多
QLD 2006-2010果張圖未開始跌已經唔準
有啲道理

TQQQ主要用total return swaps同投行賭,就唔係自己借錢去triple既。

不過可能投行同佢地個agreement都有轉移個高息成本落去掛。
高息環境ETF發行商都要俾高啲swap rate投行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞