Leveraged ETF 討論區 (65)

769 回覆
9 Like 0 Dislike

就係高位供落嚟先會淆底唧
我就係50蚊供到70蚊,再個個月插,插落18蚊,見到個戶口紅色-40~50%啊,好彩仲頂到

低供上高有幾難
18買,25買,36買,47買,依家60,會係口口都有錢賺,得個傻笑囉
低位先開始供
愈供愈升
一直推高成本
Qqq跌10%唔洗個倉就見紅

相反80越跌越供得多股
供到而家60
Qqq跌10%個倉仲係綠
個倉開始大真係驚
開始想轉返落qqq做孖展
低位嗰幾口會平均咗上個月高位嗰幾口,18供上嚟嘅話,平均應該都係35~40左右,有排都未紅

而50蚊第一口,咁佢變45蚊咪己經紅咗囉
就當45蚊第二口,變到40蚊就紅到發黑啦,再供
之後再跌到35,真係口口都輸,你頂得順呢個位再講
建議你睇多啲書
乜玩股票係睇幾錢買入唔係睇賺蝕
60供到18同18供到60成本一樣,但前者供極都見紅,後者供極都賺緊錢
點會係18開始供難頂啲
建議你讀吓中學數學
假設兩個人月供,一個遲半年先供,都係月供1000
當一年股價走勢: 70、80、60、50、40、30、20、20、30、40、50、60
第一個人:持有316.78股,均價37.88
第二個人:持有195股,均價30.77

因為一開始頭半年啲高價位拉高咗第一個人嘅平均價,所以你呢句:
「低位先開始供
愈供愈升
一直推高成本
Qqq跌10%唔洗個倉就見紅」
係唔成立,因為如果第二個人都見紅時,第一個人已經紅到發黑
真係連中學數學都要畫出腸

同埋第一個人(高供至低再供返高),如果用分注睇,其實頭幾注仲係輸緊錢(利伸: 有買過70蚊嘅TQQQ)

反而仲會有「返家鄉」心態,隨時上返嗰個價時會忍唔住減倉
因為心態上嘅問題
我買開平嘢,你而家叫我買貴
早兩年200蚊買NVDA跌到150蚊開心過600蚊買升到900蚊
講緊月供
你個例子係一年
真係要睇多啲書
咁你睇咁多書,咁你舉個例子,幾多年都得,有邊種例子會出現:
「低位先開始供
愈供愈升
一直推高成本
Qqq跌10%唔洗個倉就見紅」
呢種情況

而"高位供落低再供上高" 嘅人唔係早啲紅啦
2021年牛市
啲牛市股神都係愈升愈買
最後佢哋就消失晒
放心我一個月最少睇一本書
我唔同你拗啦
你覺得你啱就啱啦
睇其他書冇用嘅,仲要睇得一本
你返去睇返中學數學書先,學吓平均數係點嚟先

第一個人喺以前高位買咗貨,必然平均價會高於「低供至高的人」
因為: (高+低+高)/3>(低+高)/2
仲要宜家TQQQ都未返到$80

俾條友搞到我去睇返啲交易紀綠
原來我唔只買過一口70蚊(拆前140)
原來仲有一口係76(拆前152),一口68(拆前136)

可能創傷記憶遺忘咗,呢幾口都仲係蝕緊錢,拉低緊收益

OUT巴個表有冇更新,依家大約要納100幾多點,TQQQ先會破歷史頂(89.68蚊)
有乜所講
你繼續供㗎嘛
認真冇吹水
所有供嘅價都低過$80就有所謂
有幾期供過$80就冇所謂

我好似都有幾口
我就唔係80蚊開始供既 一早都已經有倉+有供
80蚊係我供過最高既價格
即係我拎住80蚊既貨 跌到落18蚊
如果咁都叫賺得多 我都唔知講咩好

依家我都係由18蚊供返上60蚊
愈供愈貴既情況 正正就係你地口中既贏錢

追左你幾個comment
我都係重複返之前留過果句:
長期投資 睇既永遠都唔係價格
正正係長期投資,而家價格唔重要,重要嘅係當你停止投資/退休嘅時候,股價會係高位
或者咁講,冇人希望愈供愈升,當你停止投資/退休嘅時候,股價係高位下跌
供緊嘅時候,股價係低位其實應該開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞