Leveraged ETF 討論區 (65)

769 回覆
9 Like 0 Dislike
揸tqqq就係咁舒服
冇人會咁出價啦
去到咁deep不嬲都係好易畀人exercise,extrinsic value太細
因為DITM嘅option嘅對手多數都係market maker,佢哋唔會同你對賭而係控制好風險

當你做一張DITM short put,佢哋即刻exercises已經即刻賺到錢,冇必要再花成本去用其他方法對沖風險
Put 個邊都明,不過leap call 個差價好似比margin 利息平,所以喺而家呢個環境應該leap call 比margin 著數?
bid=/=成交價
咁deep/少成交嘅option不嬲都係呢啲鳩價
我睇唔到成交紀綠,如果上面位巴打真係用鳩價成交咁就真係得罪講句純粹係on9連數都冇計嘅問題
唔係想拗,可能係我語氣唔好
如果做short嘅真係求其跟bid價咁真係冇計
唔該晒幾位巴打,無心引戰不過二位都有道理。
我short put 個時set 個價雖然一開始係無蝕,但無mon住搞到行使價-現價細過成交價,不過都係小注試驗性質。
我諗之後都係正正常常用翻leap call 好d
小弟又有個諗法,就係short put XSP(European style),希望可以比下意見。
Strike price 745 - bid price 231 = 532 - 現價496 =36
成本= 36*100*7.8 =hk$28,000

但咁做我可以慳返利息 496*100*7.8*0.06 = hk$23,000
另外我account 仲係negative balance, short put 既premium 都可以再慳埋利息: 23100*7.8*0.06=hk$10800

咁樣去取代leap call 有冇得諗

SP ITM / DITM = downside 你食晒 upside 就得個premium
完全違反常理
我直頭唔明你想達到咩效果
如果你本身夠錢,直接買100share咪得
如果你唔夠錢 想買100 share equivalent
就係DITM call / margin 買
兩者雖然都係100share 但個效果唔同
俾出嚟嘅so call 利息都唔同
想試吓做Cover call 當收息
(做FNGS唔打算平倉)

想問吓具體操作應該係點thanks
margin比嘅利息多定係做leap call晒左嘅 extrinsic value多,好睇你之後點操作

Margin利息計法好簡單,借左幾多,擺左幾耐,幾多利息就幾多利息無咩野需要特別計

Option嘅extrinsic value就複雜好多,如果你依一刻買完,跟住個股價突然暴升,你張call 變成ditm,extrinsic value就會大部分消失,你一賣張call,你比嘅利息就係減少左嘅extrinsic value/時間

相反,若果你買完就股價暴跌,你張leap call由 itm 變左 atm, extrinsic value就會變多,依個情況你賣張call等於有利息收返轉頭
Short put係無可能完全取代 leap call, 因為始終short put贏錢有封頂

如果你真係想做short put@745,又唔想咁易比人 exercise, 我建議你將strategy 拆開2 part. 你去做 short put@500+ vertical bull call spread@500,745, 兩樣加起黎就會有接近short put@745嘅效果
雖然唔會減息住,但都唔會加息
點解債都仲係跟住股閪跌?
笑死
葬送的TQQQ教
leverage etf 3x long nvda

都有諗過做淡中資 但佢地成日托市 都係穩陣起見算
呢個月都+50% 中
葬送的TMF
要做好長債會長番5厘既心理準備
1年就由22變返55
曾經60 tim
想問tmf點解升就永遠冇三倍?
跌就每次都超過三倍?
到底點計
屌你老母tmf
美國1月PPI同比增長0.9%,預期增0.6%,前值增1%;美國1月PPI環比增長0.3%,爲去年8月以來新高,預期增長0.1%,前值下降0.1%。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞