Leveraged ETF 討論區 (65)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
降到咁低,咁另外90%錢拎黎做咩??
TMF
新手lm 想問下tmf 點解曾經去過成$550
有損耗 長期trend係會向下 不斷合股
疫情期間美國長期國債殖利率去到究極低位
30年國債殖利率可以跌穿1% (而家係4.69%)
https://home.treasury.gov/resource-center/data-chart-center/interest-rates/TextView?type=daily_treasury_yield_curve&field_tdr_date_value=2020
波動唔大又有息收,息率唔會長期倒掛
點得出呢個結論
早幾日已經想放,始終都係下唔定決心
完全唔明,PCE低過預期,跌乜野?
今日債息都跌,唔關通脹事啦
咁關咩事
屌你老母tmf
想問如果無咩貨好買, 有無咩收息股推介
買短債?
Sgov
痴線咁樣V番上黎都有
睇咗一條關於programming嘅片
Microsoft入面嘅企業文化好好
員工討論都以事論事,識得用例子去支持觀點,回復迅速,partner level嘅人都會回應低級員工嘅問題
https://www.youtube.com/watch?v=cAvAbyadts4
PMI 咁樣好似要避下
大癲,唔知佢搞到幾時
依單嘢仲癲過久留美
有幾個巴打喺停牌嗰陣set市價盤買BRK.A,結果真係買咗

巴菲特帶頭割韭菜?BRK.A由60萬跌到185......
https://lih.kg/3711207
見到70萬以上都有成交
咁嘅錯誤發生喺BRK.A,真係最差嘅combination

一來BRK.A原價每股62萬,佢地冇諗過真係會用原價甚至貴價成交到。
二來出名嘅股票好少好似BRK.A成交咁稀疏
三來唔少人以為買巴郡夠穩陣,估唔到後果咁嚴重

我估cash account嘅巴打最後應該唔使負債嘅,頂多都係輸哂戶口啲錢
但係margin account嘅巴打我就唔知會點啦,真係要睇吓美國佬同券商點樣處理
limit order的重要性… 好L慘
其實依啲無流動性既股票,仲要明顯個價錢唔合理,仲要落市價單,係有啲未諗清楚既。

我都有落單,不過限價,買到就買買唔到就算。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞