Leveraged ETF 討論區 (65)

769 回覆
9 Like 0 Dislike
adjusted with dividend?
原來係咁
有一個問題
早幾個月賭減息TMF會升得快,所以由6:4 TQQQ:TMF變左4:6
依家變左唔上唔落
TQQQ升到閪咁,TMF就一直上上落落
我依家值唔值得忍痛玩返6:4? 當依幾個月賺少左交學費
但見依家個市尤其半導體升得咁急,又會怕一野落返黎
咁樣就左一巴右一巴

依個故事教訓你係6:4就6:4,唔好以為自己眼光好
最怕就係變返6:4,就好好彩咁指數閪跌
而我既理解係依家就算唔減息,都未必會加息
甚至之前有單新聞係話可能會加息,TMF個價都冇閪跌
咁睇債似乎依家跌極有個譜

但另一方面又有人話大選年D股唔會點大跌
依排指數升到仆哂街,唔係太甘心食唔到個浪
只係怕依家已經太遲
買短債qe既話降息咪得
qe主要目標係ycc強行壓低長期利率而降息唔可以直接影響長期利率先買長債
都好合理,之前要壓通漲要期望管理先要咁鷹
宜家個個都睇唔透通漲又冇太差,咪行返舊路唔講嘢
如果用exposure 嚟計 ,其實33.3% 係tqqq 同100% qqq係咪一樣
剩係買一日既話,可以咁理解
誓死跟從全倉巴策略 all in strong hold 無回頭
Actively buy and sell to 33.3% according to the price le?
你咁樣係調返轉曬,用你個方法既話,當QQQ升,佢佔你個倉就會大過33.3%,你就要沽QQQ先會保持得返33.3%。

TQQQ唔同,佢升市係會用新既價做基數做三倍,相對上一日係買多咗。

簡單黎講,你個策略係愈升愈沽,TQQQ係愈升愈買,完全係調轉咗。
屌你老母tmf
賣出一半tqqq take profit
又係到磨TQQQ教
小散戶明智
宜家先發覺好似係之前喺某個po拗過股市係零和果個人?
唔怪得成浸膠味
原來仲有開youtube channel可惜del咗po搵唔返
all in tqqq target 係一百倍
點會放
其實FNGU係咩黎
點選股(好複雜睇唔明
只知佢係ETN not ETF
FX戰士31話漢化出咗
所以真係唔建議玩依啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞