Leveraged ETF 討論區 (65)

772 回覆
9 Like 0 Dislike
妹下妹下
大家tqqq收到股息未? 點解我個數唔係

quantity * 0.21514 *0.7?

(多左10%左右)
sorry 原來係咩tax adjustment
我上年比過30%稅 退返部分比我?

有冇巴打知道

哦 google到了 無野
佢可以話係Behavioural economics其中一個最重要既啟蒙大師,冇佢d書大學都唔會諗到修Behavioural modules
原因係咩🤔
琴日有傳言話習近平指示購買國債

近日出版的新書《習近平關於金融工作論述摘編》揭露了習近平去年十月三十日於中央金融工作會議的重要演講。習近平在會議中指示,中國人民銀行(即中國央行)需豐富金融工具箱,逐漸增加在公開市場中對中國國債的交易。

不過,在習近平對人民銀行高級官員做出前述指示後,中國人民銀行在過去幾個月內,尚未出現購買國債的交易。

https://www.rfa.org/mandarin/yataibaodao/jingmao/tj-03282024130853.html/ampRFA
學日本印出個未來
美國2月核心PCE物價指數同比增長2.8%,預期增長2.8%,前值增長2.8%,前值修正值爲2.9%;美國2月核心PCE物價指數環比增長0.3%,預期增長0.3%,前值增長0.4%。
鮑鮑又係到鳩up
volatility decay變咗time decay
好似啲聖誕歌
即係越跌越溝就ok la
升果陣唔好加倉
升幾倍就減倉或轉QQQ
屌你老母tmf
又發乜撚野癲
美債都係避險啫?除非市場唔再信美帝?
唔明
可能市場慢慢信鮑鮑話以後唔再印錢
美債返返08前橫行十幾年既走勢

我屌佢老母啊
我覺得而家咁樣玩似夾爆某國
姐係等某國賣美債賣得七七八八,之後先再QE/減息?
已經預左TMF有排坐
好彩TQQQ拉完都仲有賺
上個月都係呢個post到講
低位供其實有著數
愈升愈供一回調好易見負數
好耐未試過咁紅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞