Leveraged ETF 討論區 (65)

769 回覆
9 Like 0 Dislike
唔怪之未破頂
屌你老母tmf
指數幾乎冇郁但成份股分化好大

Tqqq同孖展
YouTube 大多數都話tqqq會食價無咁好
而家咁高息呢個講法仲係咪正確
高息環境對TQQQ都會有影響,發行商要俾高啲swap rate投行

TQQQ同孖展最大分別係compounding effect
今次係大股資金轉去細股
compounding effect可以彌補自動扣血?
要視乎Nasdaq 100升得夠唔夠多,同埋個市到底有幾波動
拉長嚟睇optimal leverage ratio係大過1,但當然你捱唔捱到中間嘅波幅係另一回事
你可以睇吓依個post

【歷史分析】長揸 Leveraged ETF 每日槓桿幾多倍先賺最多?
https://lih.kg/3642923
差啲以為教主翻生
好似無人講domicile 喺Ireland 嘅etf/leveraged etf?
例如CSPX/XS2D呢啲
可以慳返唔少dividend tax
有無人指教下
Christopher Waller 認為未來聯儲局要QE嘅話,比例上應該買多啲短債。

Thoughts on Quantitative Tightening, Including Remarks on the Paper "Quantitative Tightening around the Globe: What Have We Learned?"
https://www.federalreserve.gov/newsevents/speech/waller20240301a.htm
睇尾二嗰段

4:09 - 10:00
https://youtu.be/I1EdW8nhgwo?t=249
y not both

利申:做緊
以前成日話QE等於吸毒,美國佬吸開毒一定戒唔到。而家Christopher Waller話俾你聽已經吸慣咗,未來仲會繼續吸,只係每次吸完都會戒吓。

卡什卡里料儲局今年最多減息兩次

美國明尼阿波利斯聯儲銀行總裁卡什卡里(Neel Kashkari)表示,今年以來的經濟數據較預期強勁,令到他相信聯儲局今年減息一至兩次較為合適。

卡什卡里接受《華爾街日報》訪問時稱,去年12月提供官員利率點陣圖時,當時相信聯儲局今年應該減息兩次,每次0.25厘。結果,官員點陣圖反映,大部分官員估計聯局今年減息3次,基準利率將由目前5.25至5.5厘區間,降為4.5至4.75厘區間。

他指出,今年以來的美國經濟數據讓他很難同意多於兩次減息,其基本假設仍與12月時相同,也可能更少,但他未有決定。聯儲局將於3月議息後公布新的官員利率點陣圖。

今年在聯邦公開市場委員會沒有貨幣政策決定權的卡什卡里認為,其基本假設是聯儲局今年不加息。如果美國通脹較預期頑強及經濟較預期強勁,他傾向支持維持利率不變一段較長時間。
兩年前:數據越好,股市越跌
而加倒轉黎玩:數據越差,股市越升
呢個唔正常既世界要玩多幾多年

你睇晒佢 如果都唔知點解升 不如唔好再玩
你收皮啦
屌你老母tmf
你繼續活喺自己認為唔正常既世界吧
呢轉升得好假wo
想問下牛牛d歷史價點解會唔同?
好似tlt咁,牛牛條線好靚,由2002年39蚊開始升到2020年
但係睇返其他股網,tlt 2002年明明係80幾蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞