Leveraged ETF 討論區 (65)

769 回覆
9 Like 0 Dislike
https://youtu.be/S7u9i-Duv-E?si=S5u72cq6rC4-C2l2

@outlier

巴菲特都暗示未來有機會出現回調
而家應該暫時買美國政府短債
儲多d cash,等s&p回調返少少先大碼入TQQQ
用足球做比喻
巴老踢緊場波係10:0 佢守到最後已經會贏
普通人踢緊場波至少0:5開局 你覺得繼續守有無得贏?

巴老既錢已經夠佢洗廿世都洗唔完
佢既投資目的係守住D資產 就算世界末日都守得住就ok
佢唔需要任何增長 只需要唔輸都已經夠做

如果你本金有佢咁多 我都會建議你學佢咁做
假設你本金得一百萬 比你守住都無用
但如果你可以打上一千萬甚至兩千萬 絕對足夠改變你人生
日股昨日曾急挫逾3%,見1年最大跌幅,彭博社報道,按慣例,在早市跌逾2%或以上時,日本央行就會買入交易所交易基金(ETF),但出乎意料的是,周一並沒有這麼做。這一策略上的明顯轉變,可能會助長市場猜測「日本央行準備最早在下周縮減其大規模刺激措施」。

報道稱,市場人士普遍預計日本央行最快將在3月18-19日會議上結束負利率政策。一家當地媒體報導說,它還可能正式廢棄殖利率曲線控制政策。日本央行周一未買ETF,也可能令市場愈發懷疑該行將結束股票基金購買行動,該行動當初為提振經濟成長和薪資而採取的非常規貨幣寬鬆措施之一。
點做到voo 1.5x
voo+sso rebalance?
如果2020年初 all in tqqq, 應該跑贏 all in voo ?
你觀念係啱
但無人叫佢地炒 咩信號配置炒出炒入
Letf 照strong hold 就得
係比較考情緒管理多過眼光

我自己由80蚊tqqq 月供到18蚊再上返60
依家130%倉 大半letf
唔敢話改變人生 但至少未來有多d 選擇
我見你講明馬後炮,我先至會好奇點解2020年all in tqqq會跑輸all in voo
月供月額少先助證應該開高槓桿買tqqq
難道月供5000 買voo brkb 會好過tqqq?

我自己月供金額唔多
不過都符合你講既金額大
但我睇法係
如果一個投資者因為資產表面價格改變
而改變自己對該項資產價值既睇法
咁該名投資者思維應該有唔少進步空間

舉個例子
我22年係段巴既post 同另一位巴打既交流

80萬美股倉 - 不敗隨緣投資法
https://lih.kg/uMyMpGX
#434 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

22年tqqq 80 跌到18
咁係咪真係代表美股甚至美國基本面永久改變?
我當時到今日都係講緊一模一樣既說話

要長期投資 睇既永遠都唔係價格
CPI樣樣都高過預期
宜家好消息又當返好消息炒?
屌你老母tmf
之前驚高息環境會一嘢由通脹,一兩季就插落負數,經濟收縮,衰退(羅kc學丸派說法)

但我依家睇返,老鮑呢兩年直頭係神操作
口水鷹口水鴿,用把口控制預期,唔洗真做
股市喺高息環境穩定上升,通脹慢慢下降而唔係急插至衰退
60蚊上下磨左好多日
高位跌一半先止蝕
點睇2000年brk 腰斬
同期voo +12%
你由80蚊開始月供
食晒條微笑曲線
梗係賺得多
如果你由$18開始供
愈供愈貴你有咩感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞