Leveraged ETF 討論區 (65)

772 回覆
9 Like 0 Dislike
你極度強調投資睇書好重要
自己睇好多書 一個月一本 去支持你講既說話
但你既說話完全反映你無落場感受過股市

舉個例:
你唔明白80蚊供到跌落18蚊再供返上60蚊係咩意思
你會覺得無特別 你唔明白個倉-80%既感受係咩
更加唔明白個倉+200%既感受係咩

當人地同你講現實計數邏輯既時侯
你完全hang機
唔識亦都無辦法去回應到他人既觀點
正係識叫人去睇書

難聽少少講句
你如此無法接受同分析他人比你既資訊
你睇一萬本書都無用
你只係完成左觀看投資書既程序
你並無學到任何野

比少少建議你:
自己親身落場感受下持倉既感覺
高波動同低波動既持倉都感受下
唔好將一切流於紙上談兵
你持倉一日 好過你睇一個月投資書
我08年金融海嘯前就開始交學費
唔使下下貼倉嘅
買咗sqqq 日日俾人老強
我點解要反駁?開個Excel表計俾你哋睇?你哋係邊個?我諗唔到點解我要嘥時間喺啲無謂人身上反駁佢哋嘅觀點?
合股未
準備變負數
「冇人希望愈供愈升」?咁你希望自己過去20年供港股定係美股?

「當你停止投資/退休嘅時候,股價係高位下跌」
睇到依句我就明你諗咩啦啦,完全係玩開港股嘅思維。
唔相信指數係可以不斷破頂,覺得破頂之後一定係大跌,你心目中最好就係冇泡沫,可以俾你不斷儲貨,然後靠收息養老
請問有無大神知道, 有邊隻bitcoin 看淡ETF, 係香港可以買到

我用緊futu, 買唔到proshares short bitcoin ETF
冇,買唔到係因為證監要求

如果你搵到一個交易所可以無視證監要求,咁依個交易所本身都好危險
我唸佢意思係 希望供緊嘅時候唔好升太多
然後驚退休咁啱撞正股災

但係呢d其實冇辦法 睇你出世嗰下撞正經濟週期邊個位置

班收成期咪死好彩撞正香港經濟好嗰段時間
睇野唔好下下用上帝視角,想像下20年前美股都仲係谷底,2013年先破前頂,歷史唔代表將來
正確,20年前美股衰咗十年,係果段時間累積就回報一定大過呢幾年開始供

出世嗰下撞正經濟週期邊個位置
純以投資回報回報睇
大環境普通投資人>大環境差績效頭5%
即係想「我供嘅時候你唔好升住,喺我唔供嘅時候你先好升」
有啲價值投資嘅思維,但買緊嘅係三倍槓桿ETF
然後用嘅係平均成本法

成個諗法係好奇怪
唔識講
咁你要諗吓係咪有一個市場會不斷上升
歷史上係無
如果撞正1929大蕭條、1970年代石油危機先退休係慘嘅
就算之後會繼續破頂,喺破頂之前可能一早死咗

唯有希望 1. 後生嗰陣低位供多啲,老咗遇到股災仍然維持到生活質素 2. 長命啲捱到佢升返
大多數股票市場向上
平均年回報8%
換言之跌左會升返
拉長睇跌左買勝率高過高追
歷史就係咁
咁你要講清楚咩係不斷上升
係跌一日都唔得定跌一年都唔得
如果係講市場最終係會創新高嘅,咁好大機會係會不斷創新高嘅
不斷上升係指即回報年年領先
即係2010後嘅qqq
以歷史黎睇股市係必定會創新高
但周期可以好長
近代有90年日本, 07年香港, 00年美國
你哋點解咁有心機覆佢
離岸囉
Firstrade都有
睇野唔好下下用上帝視角,想像下1989開始供日經
供10年20年都係供越低我諗你一定好開心
今年2024年先破前頂,不過歷史唔代表將來,你都唔好用上帝視角同越供越低嘅人講一定升得返
其實你用平均成本法
啱啱開始供你咪唔怕佢跌囉,供到最後嗰幾年你咪好怕佢跌囉
咩「冇人希望愈供愈升」,都係睇你倉位同幾時quit之嘛
有啲討論好過一味圍爐

如果係好容易就反駁到嘅,咁反駁都唔會花好多精力。話唔定其他人都會有得着,或者有其他人睇到自己盲點。

如果係唔容易反駁嘅,討論過程自己都會學到嘢。

如果最後傾傾吓變罵戰或者真係冇心機再傾,咁到時先唔覆囉。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞