家用NAS/Server/Homelab集中討論區(5)

802 回覆
18 Like 2 Dislike
可能意思係插幾張10G lan 當switch 用?
我諗呢到都冇人會裝完用佢原裝個OS
雖然我估大陸嘢仲會喺UEFI/BIOS落手腳
都係吹下水,唔知價
可能用張2/4-port 10Gbps NIC (X520-DA2),外加一兩隻平價unmanaged 10Gbps switch (Mikorotik)。

不過Netgear呢隻都係$800 USD,自己搞應該都唔慳到幾多。
https://www.netgear.com/business/wired/switches/10gigabit/#:~:text=speed%20networking%20requirements.-,NETGEAR%20is%20the%20first%20networking%20provider%20to%20deliver%2010%2DGigabit,Smart%20and%20Fully%20Managed%20categories.&text=for%20virtualized%20environments-,8%2Dport%2010GbE%20Copper%20switch%20pricing%20starting%20from,(varies%20based%20on%20region).
好似話重裝都唔掂,雖然我冇見識過
睇返呢隻又真係幾抵
兩張卡要兩條真x8要server板先有喎
Latency又高CPU Loading又高又多嘢煩
呢隻香港買同美國買完運返嚟差唔多價
我估係講緊用佢個recovery partition嚟重裝先係
主要諗住10Gbps managed switch好貴,但原來都係幾千。

dual electrical PCI-E x8, x470/x570 Taichi 都有,giga 都應該有幾塊,而家好平都搵到。至於latency就冇乜研究,但一般家用我估冇影響?
CPU utilization 如果係推四個NIC port,應該AMD Ryzen 5xxx都夠,不過用電量就一定高過switch好多。
我諗都係 qnap 或者 netgear
但係都偏大部 個電箱位置應該唔夠放
我未試過普通Windows咁用,喺Windows Server上未set好RSS,行一個iperf3扯到粒EPYC個core 100%都只係得4Gbps
我部2700X virtual router VM之間都做到2x Gbps,Reddit 都類似test results.
https://www.reddit.com/r/HomeNetworking/s/wIUwYHxupy
下面都有人覆返話iPerf 或者做到2XGbps(我都係咁test),但實際使用上可能會慢,因為real-world packet size會細。

我諗可能做大file throughput都仲ok。
個底係linux定Windows?
試應該係用Proxmox + ClearOS(CentOS),經Linux bridge test GuestOS同virtual router之間嘅throughout ,用iPerf3。Guest OS應該都係Linux,唔記得。

當時我玩緊X550-T2嘅VF功能,但發覺用返Linux bridge 仲快
用緊i3 8300t +4g ram行DSM
docker行jellyfin d封面圖成日要load一陣先出黎
想知究竟係ram問題 cpu問題 定係hdd太慢
聽講裝條nvme ssd放metadata (片照放hdd)解決到你問題
metadata我全部同D片放埋一齊
用緊DS220+
plex隔幾日就要入dsm撳啟動先入到
有冇人知點解解決
終於上左部pn42 做mini homelab 8gb ram 都夠玩
openwrt + jellyfin + nas + adguard
之後加埋d home assisant 同 nginx
原來真係得,我搵左synology support 幫我disable 左個reset 掣,而家正常入得返dsm,但隻隻harddisk 都係正常,但佢degraded 我,買左隻1821+ 同4隻16tb,

抄返晒d data 落新nas

再搞搞舊果隻nas

唔該晒c兄,感激不盡,新年快樂,身體健康
3年,另外果兩年自己買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞