家用NAS/Server/Homelab集中討論區(5)

796 回覆
18 Like 2 Dislike
所以其實RAID5唔係鏡像,之前一直用RAID1鏡像概念搞到諗唔明
其實你都可以用 parity 嘅概念嚟理解 RAID 1嘅
咁就可以一理通馬國明
我諗嚴格講叫個parity做mirror的確唔準確
但因為用佢加埋其他data就夾得番lost block出嚟,佢有少少似一個lossless compression咁;就好似一個未爆嘅zip係同入面堆file嘅關係咁
換個角度睇,一個zip咁嘅folder唔通就唔係嗰個folder嘅backup
咩tld要成10usd一個月咁貴
.com同.dev都係10usd per year
搞緊passthrough iGPU去LXC 隻Jellyfin 度
網上啲教學唔係個個一樣
係喎 我改第二個名就平啲
10蚊一年夠用
想玩自組用淘寶n100妖板, 有冇巴打用過有評價?
想請教下用s記既巴打
有無人direct connect個nas個陣就down / upload都好快
一用佢個client就好慢,慢到得返幾十kb/s?
會唔會個client用緊QuickConnect個ID login? 姐係要連撚咗出街先
係用緊呀
但係如果我用網頁版login quickconnect嘅話又會download得好快
privileged 定係 unprivileged ?
我上個月將pin左個guide放左係某D facebook group到
之後QNAP有人搵我 話可以sponsor機比我用
我而家先睇到
狗衝 !!
可能要簽衰仔紙,之後就要吹奏Q記
我都唔肯定QuickConnect係識唔識resolve番LAN IP先連
平時用外面domain name的話,要你個router / firewall識得做NAT Reflection先唔會兜出去再番番入嚟
覆左佢 睇下會點執部返黎刷TrueNAS玩下都好
佢啲機咁多secutiry 問題
我想問下大家點睇
我有隻2bays 而家唔夠位
換大啲既HD好 定係買多隻NAS好
應該唔考慮上4bays UK賣好貴
睇佢俾部咩機你先算啦,可能最低spec 嗰部,x86 都冇
你諗住行RAID 1既話要換曬兩隻先加到容量喎 最低消費都兩隻HDD

https://www.synology.com/zh-tw/support/RAID_calculator

一係買左兩隻大碟先 換左佢 等儲夠錢再買4bay囉 反正4bay唔代表你要插滿曬4隻HDD
佢暗示可能有高階機唔知啦

我唔做raid架 淨擺片only
我有backup 所以唔見都唔驚
所以我諗緊換碟好定加機好
呢度買HD驚佢地送貨扔壞隻碟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞